Από το εξώφυλλο του Forbes στη φυλακή

Προθεσμία έως τις 2 το μεσημέρι της 30ης Μαΐου έχει η Elizabeth Holmes για να παρουσιαστεί στη φυλακή Bryan, στο Τέξας,  όπου αναμένεται να εκτίσει την ποινή των περίπου 11 ετών που της επιβλήθηκε για την απάτη της Theranos. Η ζωή της πίσω από τα κάγκελα θα είναι πολύ διαφορετική από εκείνη που είχε συνηθίσει ως ιδρύτρια μιας startup που έφτασε να αξίζει δισεκατομμύρια.

Ήδη, πάντως, οι μελλοντικές συγκρατούμενές της γνωρίζουν ποια είναι. Ακόμα και εάν δεν την είχαν δει στο εξώφυλλο του Forbes που είχε κυκλοφορήσει με τη φωτογραφία της, ίσως να έχουν διαβάσει το βιβλίο «Bad Blood» για την απάτη της Theranos, που σύμφωνα με τη Wall Street Journal, βρίσκεται στα ράφια της βιβλιοθήκης της φυλακής.

Η Holmes ισχυριζόταν ότι η Theranos είχε αναπτύξει μια καινοτόμο τεχνολογία που μπορούσε να κάνει μια σειρά από ιατρικές εξετάσεις εύκολα και φθηνά, μόνο με μία σταγόνα αίματος.

Όμως, η τεχνολογία της αποδείχθηκε ανύπαρκτη, με αποτέλεσμα να δικαστεί για απάτη σε βάρος των ασθενών και των επενδυτών της Theranos. Πλέον, καλείται να εκτίσει ποινή 135 μηνών και να πληρώσει αποζημιώσεις 452 εκατ. δολαρίων, χρήματα τα οποία ωστόσο δεν πιστεύεται ότι μπορεί να δώσει.

Στη φυλακή Bryan, τα κουτσομπολιά δίνουν και παίρνουν εν αναμονή της έλευσης της Holmes. «Κάποιοι λένε ‘θέλω να γίνω φίλη της’», είπε στη Wall Street Journal η Tasha Wade, μία κρατούμενη που εξαπάτησε το πρώην αφεντικό  της για να πηγαίνει διακοπές και να κάνει αισθητικές επεμβάσεις. «Αλλά άλλοι λένε ‘δεν το πιστεύω ότι τη γλίτωσε τόσο φθηνά που πήρε όλα αυτά τα χρήματα’».

Η φυλακή Bryan είναι σωφρονιστικό ίδρυμα χαμηλής ασφάλειας μόνο για γυναίκες. Φιλοξενεί έως και 720 κρατούμενες, κυρίως φυλακισμένες για εγκλήματα λευκού κολάρου, ναρκωτικών και υπόθαλψης παράνομων μεταναστών.

Οι διασημότητες τραβούν την προσοχή όχι μόνο των φυλακισμένων, αλλά και των φρουρών. Όπως αποκάλυψε η WSJ, ένας από αυτούς είπε αστειευόμενος ότι ανυπομονεί να δώσει στην Holmes εντολή να τρίψει κατσαρόλες.

Η 39χρονη Holmes, που είναι μητέρα δύο μικρών παιδιών, αναμένεται να φτάσει στην κεντρική είσοδο της φυλακής Bryan με ιδιωτικό αυτοκίνητο. Στη συνέχεια, έπειτα από έναν σωματικό έλεγχο στον χώρο της υποδοχής, θα οδηγηθεί στα πλυντήρια, για να παραλάβει τη στολή της: Κοντομάνικη και σε χρώμα χακί.

Η παράδοση της φυλακής θέλει τους νέους κρατούμενους να περνούν τις πρώτες 90 ημέρες τους στην κουζίνα. Εκεί, πληρώνονται 12 σεντς την ώρα για τη δουλειά που θεωρείται η πιο σκληρή στη φυλακή αυτή. Άλλοι κρατούμενοι δουλεύουν σε διάφορα πόστα, ως καθαριστές, γραμματείς ή σε call center telemarketing. Η πιο περιζήτητη θέση είναι στην τροφοδοσία, όπου ο υπεύθυνος έχει δικαίωμα πρώτης επιλογή σε είδη όπως βελόνες πλεξίματος (που πωλούνται αντί 5,50 δολαρίων οι πέντε) ή MP3 players (88,40 δολάρια).

Οι κρατούμενες μένουν σε κελιά με δύο κουκέτες, που δεν έχουν πόρτες. Οι εγκαταστάσεις ανοίγουν στις 6 το πρωί και οι φυλακισμένες είναι ελεύθερες να φύγουν από τα κελιά τους, όμως πρέπει να επιστρέφουν αρκετές φορές την ημέρα για την καταμέτρηση.

Για να χρησιμοποιήσουν το τηλέφωνο, πρέπει να επιβεβαιώσουν την ταυτότητά τους μέσω ενός προγράμματος αναγνώρισης φωνής, λέγοντας «Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής». Καθώς το σύστημα δεν δουλεύει καλά, πολλές φορές είναι αναγκασμένες να επαναλαμβάνουν την φράση ξανά και ξανά, μέχρι να μπορέσουν να ανοίξουν τη γραμμή.  

Στη συγκεκριμένη φυλακή, οι κρατούμενες κινδυνεύουν περισσότερο από ανία, παρά από τη βία, καθώς οι καβγάδες είναι κατά κανόνα σύντομοι και μικροί. Όπως λένε φυλακισμένες, κανείς μπορεί να αποφύγει τέτοια περιστατικά εάν κρατήσει το κεφάλι χαμηλωμένο και απομακρυνθεί.

Η Holmes θα μπορεί να δέχεται επισκέψεις από τον σύζυγό της και τα δύο τους παιδιά κάθε Σαββατοκύριακο και στις γιορτές, ενώ η φυλακή έχει χώρο παιχνιδιού και εξωτερικές εγκαταστάσεις για τις συναντήσεις αυτές. 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης