Απόρρητα έγγραφα στο γκαράζ του Μπάιντεν

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Νέα διαβαθμισμένα έγγραφα εντόπισε η νομική ομάδα του προέδρου Τζο Μπάιντεν στο γκαράζ του σπιτιού του στο Ντέλαγουερ, λίγες μόλις ημέρες αφότου δικηγόρος του Αμερικανού προέδρου ανακοίνωσε τον εντοπισμό «μικρού αριθμού» απόρρητων εγγράφων σε αποθηκευτικό χώρο γραφείων στην Ουάσιγκτον, που καταλάμβανε ο Μπάιντεν την εποχή της θητείας του ως αντιπροέδρου. O ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ φέρεται να συνεργάζεται πλήρως με τις Αρχές για την υπόθεση.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης «εξέταζε μικρό αριθμό εγγράφων με σφραγίδες εμπιστευτικής διαβάθμισης». Τα έγγραφα εντοπίστηκαν σε γραφεία του Penn Biden Center από δικηγόρους του προέδρου, οι οποίοι ενημέρωσαν αμέσως τα Εθνικά Αρχεία. Ο Μπάιντεν διατηρούσε εκεί γραφεία μετά την αποχώρησή του από την αντιπροεδρία το 2017 και λίγο πριν ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία το 2019.

Η δικηγορική ομάδα του προέδρου εντόπισε, όμως, δεύτερο φάκελο με εμπιστευτικά έγγραφα σε άλλη τοποθεσία, με δημοσιογραφικές πηγές να αναφέρουν ότι τα έγγραφα βρίσκονταν σε κλειδωμένο αποθηκευτικό χώρο σε γκαράζ της ομοσπονδιακής πρωτεύουσας. Η αποκάλυψη για τον εντοπισμό νέας «παρτίδας» εμπιστευτικών εγγράφων απειλεί με νέα κρίση τον Λευκό Οίκο. Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ είπε ότι ο Λευκός Οίκος παραμένει δεσμευμένος στη διαχείριση απόρρητου υλικού με «τον σωστό τρόπο», επισημαίνοντας ότι η δικηγορική ομάδα του προέδρου ενημέρωσε αμέσως τις αρμόδιες υπηρεσίες, που είναι τα Εθνικά Αρχεία και το υπουργείο Δικαιοσύνης, ενώ από την πλευρά του ο Ρίτσαρντ Σόμπερ, ειδικός σύμβουλος του Τζο Μπάιντεν δήλωσε βέβαιος ότι οι έρευνες θα αποδείξουν πως τα αρχεία βρέθηκαν εκεί εν αγνοία του προέδρου.

ο υπουργείο Δικαιοσύνης εξέταζε χθες τα έγγραφα που εντοπίστηκαν στο Penn Biden Center, ενώ ο γενικός εισαγγελέας Μέρικ Γκάρλαντ ζήτησε από τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα του Σικάγο, Τζον Λάους, ο οποίος είναι διορισμένος από τον τέως πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, να ερευνήσει την υπόθεση. Των ερευνών θα ηγηθεί ο Ρόμπερτ Χαρ, πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας του Μέριλαντ.

Λίγο μετά την ανακοίνωση του ονόματός του από τον Γκάρλαντ ο Ρόμπερτ Χαρ δήλωσε: «Θα ερευνήσω την υπόθεση με δίκαιο και αμερόληπτο πνεύμα. Θα εξετάσω τα γεγονότα χωρίς φόβο ή εύνοια και θα τιμήσω την εμπιστοσύνη που μου έδειξαν ζητώντας μου να αναλάβω αυτή την υπόθεση».

Ανεξάρτητα από την έρευνα του υπουργείου Δικαιοσύνης, η αποκάλυψη ότι ο Μπάιντεν διαχειρίστηκε πλημμελώς εμπιστευτικά έγγραφα και προεδρικά αρχεία μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό πολιτικό πρόβλημα για την προεδρία. Ο Μπάιντεν είχε χαρακτηρίσει «ανεύθυνη» την επιλογή του Τραμπ να διατηρεί εμπιστευτικά έγγραφα στην έπαυλή του. Η περίπτωση Τραμπ έχει, όμως, σημαντικές διαφορές από εκείνη του Μπάιντεν. Στην έπαυλη Τραμπ εντοπίστηκαν περισσότερα από 300 έγγραφα, σε χάρτινα κιβώτια και παρέμειναν για περισσότερο από έναν χρόνο σε αποθηκευτικό χώρο, στον οποίο είχε πρόσβαση όλο το προσωπικό. Στα γραφεία και στις αποθήκες Μπάιντεν εντοπίστηκε «μικρός αριθμός εγγράφων» σε κλειδωμένους φοριαμούς, σύμφωνα με τον δικηγόρο του προέδρου. Η ύπαρξη των εγγράφων είχε κοινοποιηθεί στα Εθνικά Αρχεία τον Δεκέμβριο του 2021, σχεδόν έναν χρόνο μετά την αποχώρηση του Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, ενώ η άρνηση μεταφοράς τους οδήγησε σε ένταλμα από το FBI.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης