Ανάπτυξη Πάτριοτ στην Πολωνία με το βλέμμα στη Ρωσία

H Η τυχοδιωκτική εμπλοκή της Ρωσίς σε πόλεμο με την Ουκρανία έφερε ματαξύ άλλων και την ανάπτυξη νέων Νατοϊκών αντιαεροπορικών συστημάτων στην Πολωνία, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανί.

 Αυτό, μεγεθύνει τον κίνδυνο εμπλοκής της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας σε ένοπλη αντιπαράθεση με τη Μόσχα, εκτιμά ρεπορτάζ των New York Times.

Η Βαρσοβία αποδέχθηκε τη γερμανική προσφορά για συστήματα Πάτριοτ, τα οποία μπορεί να πάρουν χρόνο ώσπου να καταστούν επιχειρησιακά ενεργά, αλλά η απόφασή της να τα αναπτύξει κοντά στα πολωνο-ουκρανικά σύνορα εγείρει ερωτηματικά σχετικά με την απόφαση του ΝΑΤΟ να μην εμπλακεί με τη ζώνη των μαχών, όπως αναφέρεται.

«Τι θα συμβεί εάν το ραντάρ μας δείξει ότι έρχονται πύραυλοι προς το μέρος μας, και πρέπει να καταρριφθούν εντός της Ουκρανίας;» διερωτάται ο Γιάτσεκ Μπαρτόσιακ, επικεφαλής της ομάδας έρευνας Στρατηγική και Μέλλον, με έδρα τη Βαρσοβία.

Η Ρωσία έχει εδώ και πολλά χρόνια διαμαρτυρηθεί για την τοποθέτηση αμερικανικών πυραύλων στην Πολωνία, αλλά δεν έχει ακόμη αποφανθεί για τους Πάτριοτ που θα σταλούν τώρα στην Πολωνία, ενώ κάποια «γεράκια» του ρωσικού διαδικτύου κορόιδευαν την αποτελεσματικότητα του αμερικανικού αντιαεροπορικού συστήματος.

Μια εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ, η Οάνα Λουνγκέσκου, είπε ότι η συμμαχία «καλωσόρισε» την προσφορά της Γερμανίας να βοηθήσει την Πολωνία με νέους πυραύλους, αλλά τόνισε ότι η αποστολή της ήταν να υπερασπιστεί το έδαφος της συμμαχίας. «Σε απάντηση στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας, ενισχύουμε την άμυνά μας στα ανατολικά», είπε.

Ο Ρόμπερτ Τσούλντα, ειδικός σε θέματα ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Λοτζ στην Πολωνία, είπε ότι οι Γερμανοί πιθανότατα θα έχουν τον έλεγχο των νέων πυραύλων, τουλάχιστον αρχικά, επειδή «ο στρατός μας δεν είναι εκπαιδευμένος στο πώς να χρησιμοποιεί Πάτριοτ».

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης