Έχει ήδη στηθεί η παγκόσμια βιομηχανία παραπληροφόρησης

Σε πρόσφατο άρθρο μας περιγράφαμε την Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση ως μια διπλή... ζωή για τον άνθρωπο αφού για πρώτη φορά πέρα από την φύση στην οποία συνυπάρχει, ζει και στην εικονική πραγματικότητα της οθόνης.

Μέσα από το κινητό και τον υπολογιστή του, καθημερινά δίδει και παίρνει πληροφορίες, επικοινωνεί, εργάζεται κ.ο.κ.

Είναι φυσιολογικό λοιπόν ένα μέρος της ζωής μας να έχει να κάνει με αυτή την εικονική πραγματικότητα.

Συνεπώς μπορεί να σοκάρει αλλά εξηγείται αυτό που αποκάλυψαν οι New York Times: Μια εταιρία δημοσίων σχέσεων με έδρα το Λονδίνο ήθελε να πληρώσει influencers με πολλούς ακόλουθους, για να προωθούν έτοιμα μηνύματα. Η πρόταση ήρθε σε προσεγμένο τρισέλιδο κείμενο που εξηγούσε λεπτομερώς τι πρέπει να γράφουν και σε ποιες πλατφόρμες.

Δεν θα μας παραξένευε αυτή η πρόταση γιατί προφανώς ήδη προωθούνται με αυτόν τον τρόπο χιλιάδες προϊόντα. Αυτό που προξένησε εντύπωση ήταν ότι η εταιρία δεν ζητούσε από τους εν λόγω «χειριστές» της κοινής γνώμης  στο Διαδίκτυο να προωθήσουν προϊόντα ομορφιάς ή πακέτα διακοπών, όπως συνήθως, αλλά ψεύδη που θα δυσφημούσαν το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορωνοϊού.

Επιπλέον, αυτή η εταιρία δημοσίων σχέσεων που έφερε το όνομα Fazze ανέφερε διεύθυνση στο Λονδίνο όπου δεν υπάρχουν στοιχεία παρουσίας της. Ήταν δηλαδή μια εταιρεία - φάντασμα.

Η εν λόγω υπόθεση ήταν η αφορμή να αποκαλυφθεί μια παγκόσμια μυστική βιομηχανία η οποία οι ειδικοί σε θέματα ασφαλείας αλλά και Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι διογκώνεται συνεχώς: Είναι η βιομηχανία παραπληροφόρησης προς ενοικίαση.

Πρόκειται για ιδιωτικές εταιρίες που πωλούν την εκπλήρωση αποστολών που κάποτε ήταν αρμοδιότητα των κρατικών μυστικών υπηρεσιών.

Αυτό που κάνουν είναι να σπέρνουν τη διχόνοια, να αναμιγνύονται σε εκλογές, να διασκορπίζουν ψευδή αφηγήματα και να μοιράζουν θεωρίες συνωμοσίας, κατά κύριο λόγο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, μόνο το 2020 εμπορικές εταιρίες με αντικείμενο την παραπληροφόρηση προς ενοικίαση έδρασαν σε τουλάχιστον 48 χώρες, διπλάσιες από το 2019.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης