Έρευνα: 17 Νοεμβρίου 2019 το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Κίνα

Ο ιός που προκαλεί την COVID-19 θα μπορούσε να είχε αρχίσει να εξαπλώνεται στην Κίνα ήδη από τον Οκτώβριο του 2019, δύο μήνες προτού εντοπιστεί η πρώτη περίπτωση στην κεντρική πόλη Γουχάν, σύμφωνα με νέα μελέτη την Παρασκευή.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κεντ της Βρετανίας ετιμούν ότι ο SARS-CoV-2 εμφανίστηκε για πρώτη φορά από τις αρχές Οκτωβρίου έως τα μέσα Νοεμβρίου 2019, σύμφωνα με μια δημοσίευση που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό PLOS Pathogens.

Η πιο πιθανή ημερομηνία για την εμφάνιση του ιού ήταν η 17η Νοεμβρίου 2019 και πιθανότατα είχε ήδη εξαπλωθεί παγκοσμίως μέχρι τον Ιανουάριο του 2020.

Το πρώτο επίσημο κρούσμα COVID-19 της Κίνας ήταν τον Δεκέμβριο του 2019 και συνδέθηκε με την αγορά θαλασσινών Χουανάν της Γουχάν.

Ωστόσο, ορισμένες πρώτες λοιμώξεις δεν είχαν γνωστή σχέση με την αγορά, πράγμα που σημαίνει ότι ο SARS-CoV-2 κυκλοφορούσε ήδη πριν φτάσει εκεί.

Μια κοινή μελέτη που δημοσιεύθηκε από την Κίνα και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στα τέλη Μαρτίου αναγνώρισε ότι θα μπορούσαν να υπήρχαν σποραδικά κρούσματα σε ανθρώπουςπριν από το ξέσπασμα στη Γουχάν.

Σε μια εφημερίδα που κυκλοφόρησε αυτή την εβδομάδα, ο Τζέσι Μπλουμ του Fred Hutchinson Cancer Research Center στο Σιάτλ ανέκτησε διαγραμμένα δεδομένα αλληλουχίας από τις πρώτες περιπτώσεις COVID-19 στην Κίνα.

Τα δεδομένα έδειξαν ότι δείγματα που ελήφθησαν από την αγορά της Γουχάν δεν ήταν «αντιπροσωπευτικά» του SARS-CoV-2 στο σύνολό τους και ήταν μια παραλλαγή μιας αλληλουχίας που κυκλοφόρησε νωρίτερα, η οποία εξαπλώθηκε σε άλλα μέρη της Κίνας.

Τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ επιβεβαίωσαν στο Reuters ότι τα δείγματα που χρησιμοποιήθηκαν στη μελέτη υποβλήθηκαν στο Sequence Read Archive (SRA) τον Μάρτιο του 2020 και αργότερα διαγράφηκαν κατόπιν αιτήματος Κινέζων ερευνητών, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα ενημερωθούν και θα υποβληθούν σε άλλο αρχείο .

Οι επικριτές δήλωσαν ότι η διαγραφή ήταν περαιτέρω απόδειξη ότι η Κίνα προσπαθούσε να καλύψει την προέλευση του COVID-19.

«Γιατί οι επιστήμονες ζητούν από διεθνείς βάσεις δεδομένων να διαγράψουν βασικά δεδομένα που μας ενημερώνουν για το πώς ξεκίνησε η νόσος COVID-19 στη Γουχάν;» είπε η Αλίνα Τσαν, ερευνήτρια στο Harvard's Broad Institute.

Μια άλλη μελέτη από Αυστραλούς επιστήμονες, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports, χρησιμοποίησε γονιδιωματικά δεδομένα για να δείξει ότι ο SARS-CoV-2 συνδέεται με τους ανθρώπους πολύ πιο εύκολα από άλλα είδη, υποδηλώνοντας ότι είχε ήδη προσαρμοστεί στους ανθρώπους όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά.

Είπε ότι ήταν πιθανό να υπήρχε ένα άλλο άγνωστο ζώο με ακόμη ισχυρότερη συγγένεια που χρησίμευε ως ενδιάμεσο είδος, αλλά δεν μπορούσε να αποκλειστεί η υπόθεση ότι διέρρευσε από το εργαστήριο.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης