Ένα παγόβουνο περνάει από το Νούουκ της Γροιλανδίας

Ένα παγόβουνο διακρίνεται να διέρχεται από το Νούουκ της Γροιλανδίας. Το Νούουκ είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της αυτοκυβερνώμενης δανέζικης περιοχής της Γροιλανδίας. 

Η πόλη είναι γνωστή ως Godthåb στου Δανούς κατοίκους του, αν και μετά την ενεργοποίηση της αυτοδιάθεσης το 1979, η επίσημη ονομασία της πόλης είναι το γροιλανδικό όνομα Νουούκ

Η πόλη ιδρύθηκε το 1728 από τον Νορβηγό ιεραπόστολο Χανς Εγκέντε. Η Γροιλανδία ήταν τότε νορβηγική αποικία που υπαγόταν στο Στέμμα.

Οι Γροιλανδοί χρησιμοποίησαν κάποτε παγόβουνα για να διακρίνουν τις εποχές και ακόμη και να προσδιορίσουν τις πόλεις, μια απόδειξη της σταθερής παρουσίας τους και του συνυφασμένου χαρακτήρα του πολιτισμού της Γροιλανδίας με την ισχυρή φύση της χώρας.


REUTERS/HANNIBAL HANSCHKE
 

Τα μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι ο πάγος στη Γροιλανδία λιώνει, και ενώ αυτό είναι απολύτως αληθές, όσο υπάρχει το φύλλο πάγου της Γροιλανδίας, παγόβουνα όλων των μεγεθών και σχημάτων θα γεμίσουν τα αρκτικά νερά.

«Το να βλέπεις όλα τα παγόβουνα εκεί έξω είναι τόσο εντυπωσιακό! Αυτά τα όμορφα γλυπτά πάγου που σου χαρίζονται από τη φύση ... είναι απλά υπέροχα!, λένε οι ντόπιοι.

Το Νούουκ έχει οικοσύστηκα τούνδρας με κρύους, μεγάλους, χιονισμένους χειμώνες και δροσερά, σύντομα καλοκαίρια. Στις 21 Δεκεμβρίου, τη συντομότερη μέρα και τη μεγαλύτερη νύχτα του έτους, ο ήλιος ανατέλλει στις 10:30 π.μ. και δύει μόλις στις 2:20 μ.μ.

Αντίθετα, τη μεγαλύτερη μέρα και τη μικρότερη νύχτα του έτους, 21 Ιουνίου, ο ήλιος ανατέλλει στις 2:54 π.μ. και δεν δύει μέχρι τις 12:04 μετά τα μεσάνυχτα.

Το Nuuk μπορεί να έχει ήπιες θερμοκρασίες σε σύντομες περιόδους όλο το χρόνο, με κάθε μήνα να έχει καταγράψει 13°C.


REUTERS/HANNIBAL HANSCHKE
 

Οι μηνιαίοι μέσοι όροι κυμαίνονται από −7,5 °C έως 8 ° C, ενώ οι ακραίες θερμοκρασίες όλων των εποχών κυμαίνονται από −32,5°C στις 14 Ιανουαρίου 1984 έως 26,3 C στις 6 Ιουλίου 2008. Ο άνεμος ρεκόρ στο Νούουκ είναι 68 χλμ./Ώρα.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης