Έγκριση για επέκταση των στρατιωτικών επιχειρήσεων προς το Νότο πήραν οι IDF - Νέες συλλήψεις μελών της Χαμάς

Τη συνέχιση των χερσαίων επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας ενέκριναν οι IDF αναφέρει ο στρατός του Ισραήλ. Συγκεκριμένα όπως μεταδίδουν οι Times of Israel η έγκριση των σχεδίων έγινε το βράδυ του Σαββάτου έπειτα από αξιολόγηση που έκανε ο αντιστράτηγος Χέρτσι Χαλέβι, μαζί με κορυφαίους αξιωματούχους, στη Νότια Διοίκηση των IDF. Υπενθυμίζεται ότι προς το παρόν οι επιχειρήσεις των IDF πραγματοποιούνται στη βόρεια Γάζα και πλέον αναμένεται η συνέχισή τους στον νότο.

Εντωμεταξύ η υπηρεσία ασφαλείας Shin Bet και η Μονάδα 504 της Διεύθυνσης Στρατιωτικών Πληροφοριών των IDF - η οποία ειδικεύεται στην ανθρώπινη αντικατασκοπεία - συνέλαβαν τις τελευταίες ημέρες περισσότερους από 100 μέλη της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας, συμπεριλαμβανομένων μελών των δυνάμεων Nukhba της Χαμάς που συμμετείχαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

Σε κοινή ανακοίνωση της Shin Bet και των IDF αναφέρεται ότι οι δυνάμεις διεξάγουν ανακρίσεις υπόπτων στη Γάζα και έχουν προσαγάγει περισσότερους από 100 πράκτορες για ανάκριση στο Ισραήλ. Ακόμη στην ανακοίνωση τονίζεται πως συνελήφθησαν μέλη των δυνάμεων Nukhba της Χαμάς, μία ομάδα ελεύθερων σκοπευτών.

Επιπλέον συνελήφθησαν ειδικοί στα εκρηκτικά και αξιωματικοί διοικητικής μέριμνας και κατά την ανάκρισή τους, παρείχαν πληροφορίες για τις τοποθεσίες των σηράγγων και των κρυψώνων όπλων της τρομοκρατικής ομάδας. Τέλος οι ισραηλινές δυνάμεις εντόπισαν και συστοιχία πυραύλων.

Βρήκαμε κέντρο διοίκησης της Χαμάς σε βάθος 10 μέτρων κάτω από το Αλ Σίφα λένε οι IDF
Σημειώνεται ότι στρατιώτες των IDF που συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους γύρω από το νοσοκομείο Αλ Σίφα φέρεται να εντόπισαν ένα δωμάτιο διοίκησης και ελέγχου της Χαμάς σε βάθος 10 μέτρων. Αργά το απόγευμα της Κυριακής οι IDF και η υπηρεσία ασφαλείας Shin Bet δημοσιοποίησαν νέα πλάνα που δείχνουν μέρος του δικτύου σηράγγων της Χαμάς κάτω από το νοσοκομείο Shifa της πόλης της Γάζας, όπου η οργάνωση πιστεύεται ότι έχει ένα κύριο κέντρο διοίκησης.

Σύμφωνα με τους Times of Israel τα αποσπάσματα δημοσιεύονται από δύο ξεχωριστές συσκευές που κατέβηκαν σε μια είσοδο σήραγγας που ανακάλυψαν οι IDF την Πέμπτη στο συγκρότημα Shifa. Το άνοιγμα της σήραγγας είχε εντοπιστεί στο χώρο του νοσοκομείου κάτω από ένα στέγαστρο, όπου τα στρατεύματα των IDF είχαν επίσης βρει ένα φορτηγό της Χαμάς με όπλα μέσα σε αυτό, παρόμοια με αυτά που χρησιμοποήθηκαν κατά τη διάρκεια των επιθέσεων στις 7 Οκτωβρίου.

Τα νέα βίντεο απεικονίζουν ένα φρεάτιο της σήραγγας η οποία διαθέτει αρχικά μία ελικοειδή σκάλα τριών μέτρων. Η σκάλα συνεχίζει για άλλα επτά μέτρα μέχρι ότου να φτάσει σε τμήμα του δικτύου της σήραγγας. Ακολούθως η σήραγγα συνεχίζει για πέντε μέτρα προτού στρίψει προς τα δεξιά για να συνεχίσει για άλλα πενήντα μέτρα.

Στο τέλος της σήραγγας, τα πλάνα αποκαλύπτουν μια ανατιναγμένη πόρτα η οποία χρησίμευε ως οπλοθυρίδα για να πυροβολούν οι άνδρες της Χαμάς. «Αυτός ο τύπος πόρτας χρησιμοποιείται από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς για να εμποδίσει τη δυνατότητα των δυνάμεών μας να εισέλθουν στα κεντρικά γραφεία και τα υπόγεια περιουσιακά στοιχεία της οργάνωσης» αναφέρουν οι IDF.

«Τα ευρήματα αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι τα κτίρια του νοσοκομειακού συγκροτήματος χρησιμοποιούνται ως υποδομή για την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς, για τρομοκρατική δραστηριότητα. Αυτή είναι μια ακόμη απόδειξη ότι χρησιμοποιεί κυνικά τους κατοίκους της Γάζας ως ανθρώπινη ασπίδα για τις δολοφονικές και τρομοκρατικές της δραστηριότητες». Ακόμη οι IDF και η Shin Bet λένε ότι συνεχίζουν να επιχειρούν στην Αλ Σίφα για να αποκαλύψουν το δίκτυο σηράγγων της Χαμάς στην περιοχή.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης