«Μία βόμβα με πολιτικό δυναμίτη»: Τι γράφει ο γερμανικός Τύπος για την επίθεση στην Kωνσταντινούπολη

Η αιματηρή επίθεση στην Κωνσταντινούπολη και οι πολιτικές προεκτάσεις της στον προεκλογικό αγώνα του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται στο επίκεντρο δημοσιευμάτων του γερμανικού Τύπου.

«Πώς συνδέεται το κουρδικό ζήτημα και η διατήρηση της εξουσίας του Ερντογάν» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στο ειδησεογραφικό δίκτυο Redaktionsnetzwerk Deutschland.

 «Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν βρίσκεται υπό πίεση» αναφέρει το γερμανικό δίκτυο. Όπως υπενθυμίζει ο συντάκτης, του χρόνου πρόκειται να διεξαχθούν βουλευτικές και προεδρικές εκλογές στην Τουρκία και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η αντιπολίτευση ίσως καταφέρει να αντικαταστήσει τον Ερντογάν μετά από 20 χρόνια στην εξουσία:

«Και αυτή τη φορά, ο Ερντογάν ενδέχεται να μπει στον πειρασμό να κερδίσει πόντους με το Κουρδικό ζήτημα. Η επίθεση στην Κωνσταντινούπολη την περασμένη Κυριακή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως δικαιολογία.

Εδώ και μήνες απειλεί με εισβολή στην αυτόνομη κουρδική περιοχή της Ροζάβα στη βόρεια Συρία, όπου το Κομπάνι, η πιο γνωστή πόλη της, συμβολίζει την αντίσταση των Κούρδων κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης “Ισλαμικό Κράτος”».

«Είναι εντυπωσιακή η συνέπεια, με την οποία η τουρκική κυβέρνηση διεκδικεί το αλάθητο επί των πληροφοριών και της ερμηνείας τους σχετικά με την επίθεση», γράφει η taz στις στήλες της.

Η αριστερή εφημερίδα επισημαίνει πως υπάρχουν ορισμένα πράγματα που δημιουργούν αμφιβολίες στο αφήγημα του Τούρκου προέδρου:

«Δεν είναι μόνο οι περιορισμοί που επέβαλε την Κυριακή η τουρκική αρχή επιτήρησης των ΜΜΕ, οι οποίοι προκαλούν υποψίες, αλλά και το σχέδιο που έχει επανειλημμένα ανακοινώσει ο Ερντογάν, να επέμβει στρατιωτικά στη βόρεια Συρία. (…)

Σε κάθε περίπτωση, ένα πράγμα είναι βέβαιο: μια κλιμάκωση της σύγκρουσης με τους Κούρδους θα ήταν βολικότερη για τον Τούρκο πρόεδρο λίγους μήνες πριν από τις εκλογές στη χώρα και εν μέσω μιας σοβαρής οικονομικής κρίσης από ό,τι μια επίθεση με δράστες τζιχαντιστές, οι οποίοι αυτή τη στιγμή ανασυντάσσονται στη Συρία».

«Ο Ερντογάν θα νιώθει δικαιωμένος», γράφει η Süddeutsche Zeitung, συμπληρώνοντας πως:

«Ο θάνατος αθώων έχει ως στόχο υποτίθεται να στείλει ένα πολιτικό μήνυμα, ανεξάρτητα από το ποιος μπαίνει στο στόχαστρο.

Η Τουρκία έχει πληγεί ιδιαίτερα από την επίθεση, ως τουριστικός προορισμός με τις παραλίες της και με την Κωνσταντινούπολη ως μητρόπολη πολιτισμού και ψυχαγωγίας.

Αλλά και ως μία χώρα πολιτικά πολωμένη, σε προεκλογική περίοδο. (…) Κάθε είδους πολιτική βία οδηγεί σε ανασφάλεια».

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης