Το ρωσικό "Φόβος" 15 Ιανουαρίου θα πέσει στη Γη

διαστημικό σκάφος

H ρωσική διαστημική υπηρεσία Roscosmos είχε προειδοποίησει πως θα εισέλθει στην ατμόσφαιρα κάποια στιγμή από τις 6 έως τις 19 Ιανουαρίου το ρωσικό, μη επανδρωμένο διαστημικό σκάφος "Φόβος-Γκρουντ", που μετά την εκτόξευσή του είχε μείνει σε τροχιά γύρω από τη Γη αντί να κατευθυνθεί προς τον πλανήτη Άρη.

Σήμερα η διαστημική υπηρεσία "Ροσκόσμος", ανακοίνωσε πως  θα πέσει στον Ινδικό Ωκεανό, κατά πάσα πιθανότητα στις 15 Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα είπε:

"Το χρονικό παράθυρο κατά το οποίο προβλέπεται να πέσουν στη Γη τα συντρίμμια του διαστημοπλοίου 'Φόβος-Γκρουντ' καθορίστηκε για τις 14-16 Ιανουαρίου, με σημείο αναφοράς την 15η Ιανουαρίου, στις 13:18 ώρα Μόσχας (11:18 ώρα Ελλάδας), αναφέρεται στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας.

Με βάση το χάρτη που έδωσε στη δημοσιότητα η «Ροσκόσμος», το διαστημόπλοιο θα πέσει στον Ινδικό Ωκεανό. Το ακριβές σημείο της πτώσης θα προσδιοριστεί αφού μελετηθεί η τροχιά που ακολουθεί.

Το 2011 ήταν μια χρονιά πολύ δύσκολη για το διαστημικό τομέα της Ρωσίας που κατέγραψε πέντε συνεχόμενες αποτυχίες. Η τελευταία σημειώθηκε στις 23 Δεκεμβρίου, όταν ένας δορυφόρος στρατιωτικών και πολιτικών τηλεπικοινωνιών έπεσε στη Σιβηρία καθώς παρουσιάστηκε βλάβη στον πύραυλο Σογιούζ που θα τον έθετε σε τροχιά.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Έθνος

Δείτε επίσης