Την ισχυρότερη υποβρύχια ηφαιστειακή έκρηξη της ιστορίας είδε μια επιβάτης αεροπλάνου

Σίδνεϊ

Η μεγαλύτερη έκρηξη υποθαλάσσιου ηφαιστείου που έχει καταγραφεί ποτέ ίσως θα έμενε άγνωστη για πάντα αν μια παρατηρητική επιβάτης αεροπλάνου δεν είχε τύχει να δει τα ίχνη της στον ωκεανό. Οι ερευνητές υπολογίζουν τώρα ότι η έκρηξη πρέπει να ήταν δύο φορές ισχυρότερη από την έκρηξη του ηφαιστείου της Αγίας Ελένης το 1980 και απελευθέρωσε έως και δύο κυβικά χιλιόμετρα ηφαιστειακού υλικού. 

Αυτό που είδε η επιβάτης καθώς πετούσε πάνω από τον Ειρηνικό ήταν τεράστιες μάζες ελαφρόπετρας να επιπλέουν πάνω από το Τόξο του Κέρμαντεκ, ένα ηφαιστειακό τόξο που περιλαμβάνει μια από τις βαθύτερες τάφρους της Γης.

Οι γεωλόγοι ενημερώθηκαν για τους πλωτούς σχηματισμούς και άρχισαν να διερευνούν το ενδεχόμενο υποθαλάσσιας έκρηξης. Το Εργαστήριο Γεωφυσικής της Γαλλικής Πολυνησίας ανέτρεξε στις μετρήσεις των σεισμογράφων και επιβεβαίωσε ότι μια σειρά σχετικά ισχυρών σεισμών είχε συμβεί από τις 18 έως τις 21 Ιουλίου 2012, με επίκεντρο το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Χαβρ (Havre), το οποίο βρίσκεται 800 χλμ βορειοανατολικά της Νέας Ζηλανδίας.

Η εξέταση δορυφορικών εικόνων επιβεβαίωσε στη συνέχεια ότι οι γιγάντιες, επιπλέουσες μάζες ελαφρόπετρας πήγασαν από αυτό το σημείο στις 18 Ιουλίου και μέσα σε λίγες μέρες είχαν εξαπλωθεί σε έκταση 400 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης