Σχεδόν όλοι οι βάτραχοι λάμπουν, λένε οι επιστήμονες

Σχεδόν όλα τα αμφίβια φαίνεται πως διαθέτουν βιοφωταύγεια, παράγουν δηλαδή το δικό τους απόκοσμο πράσινο - μπλε φως, σύμφωνα με νέες επιστημονικές εκτιμήσεις.

Η βιοφωταύγεια συμβαίνει όταν το φως το οποίο πέφτει πάνω σε έναν ζωντανό οργανισμό, απορροφάται και στη συνέχεια εκπέμπεται ξανά σε διαφορετικό μήκος κύματος.

Αν και αρκετά πλάσματα της θάλασσας διαθέτουν βιοφωταύγεια, λίγα πράγματα ήταν έως τώρα γνωστά για τα αμφίβια.

Ωστόσο, εξετάζοντας δειγματοληπτικά 32 διαφορετικά είδη αμφίβιων - κυρίως βάτραχους και σαλαμάνδρες - οι βιολόγοι του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Μινεσότα Τζένιφερ Λαμπ και Μάθιου Ντέιβις, διαπίστωσαν ότι όλα είχαν βιοφωταύγεια, αν και το καθένα με διαφορετικό τρόπο.

Κατά τους ερευνητές, τα μάτια των αμφίβιων διαθέτουν κύτταρα τα οποία ανιχνεύουν το πράσινο και μπλε φως, κάτι που βοηθά αυτά τα ζώα να εντοπίζουν το ένα το άλλο.

Στον αντίποδα, η βιοφωταύγεια μπορεί να αποθαρρύνει πιθανούς θηρευτές ή να βοηθά τα αμφίβια να καμουφλάρονται κάτω από συγκεκριμένες συνθήκες φωτισμού.

Σε ορισμένη είδη, δε, υπάρχουν διαφορές στη βιοφωταύγεια μεταξύ αρσενικών και θηλυκών, κάτι που ενδέχεται να σχετίζεται με την αναπαραγωγή.

Η σχετική επιστημονική δημοσίευση πραγματοποιήθηκε στο περιοδικό «Scientific Reports».

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης