Υποβλήθηκε από ουτις στις Δευ, 27/07/2020 - 19:09.
Σε επικίνδυνα επίπεδα «θερμοκρασιακού στρες», που μπορεί να προκαλέσει ακόμη και βλάβες ζωτικών οργάνων, εκτίθενται κάθε χρόνο εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο. Πολλοί από αυτούς ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες και εργάζονται υπό ιδιαίτερα σκληρές συνθήκες, όπως στην ύπαιθρο ή σε εργοστάσια και νοσοκομεία.
ο θερμοκρασιακό στρες εμφανίζεται όταν το ανθρώπινο σώμα είναι ανίκανο να μειώσει τη θερμοκρασία του, απειλώντας την εύρυθμη λειτουργία ζωτικών οργάνων. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν η εξάτμιση του ιδρώτα από το δέρμα είναι αδύνατη εξαιτίας υπερβολικής υγρασίας στην ατμόσφαιρα.
Αυτό προκαλούν τα πλαστικά προστατευτικά ρούχα που φορούν οι εργαζόμενοι νοσοκομείων σε τροπικές χώρες. Τα συμπτώματα του θερμοκρασιακού στρες μπορεί να περιλαμβάνουν από τάση λιποθυμίας, αίσθηση ζάλης και κράμπες μέχρι νεφρική ή εντερική ανεπάρκεια.
Σημειωτέον ότι ο αμερικανικός στρατός επινόησε τη δεκαετία του 1950 τον δείκτη WBGT (καθολική υγρο-θερμοκρασία σώματος), ο οποίος υπολογίζει το ποσοστό υγρασίας σε συνδυασμό με τη θερμοκρασία του σώματος. Οταν ο δείκτης φθάσει στους 29 βαθμούς Κελσίου, ο στρατός συστήνει τη διακοπή κάθε σωματικής άσκησης για όσους δεν έχουν εγκλιματισθεί.
Μοιράσου το: