Νέος κορωνοϊός: Για δεκαετίες στις νυχτερίδες ο ιός;

Την πιθανότητα ο νέος κορωνοϊός να κυκλοφορεί στις νυχτερίδες χωρίς να έχει γίνει αντιληπτός εδώ και δεκαετίες, εξετάζουν οι ερευνητές υπό τον επικεφαλής  Maciej Boni του Κέντρου Δυναμικής Λοιμωδών Νοσημάτων του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, σε μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο Nature Microbiology.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg , στις νυχτερίδες οφείλεται πιθανώς η προέλευση του ιού SARS-CoV-2, ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει αρκετά την επιστημονική κοινότητα το τελευταίο διάστημα καθώς η πανδημία που έχει στοιχίσει τη ζωή μέχρι σήμερα σε πάνω από 655.000 ανθρώπους συνεχίζει το έργο της επιδρώντας στις ζωές των ανθρώπων και τις οικονομίες των χωρών.

Να σημειωθεί ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έστειλε ειδικούς  στην Κίνα αυτόν τον μήνα ώστε να διεξάγουν έρευνα σχετικά με την προέλευση του νέου κορωνοϊού, μία κίνηση που ήρθε έπειτα από τους ισχυρισμούς κυβερνητικών αξιωματούχων των ΗΠΑ ότι ο ιός ξέφυγε από ένα κινεζικό εργαστήριο.

Η έγκαιρη «αποκρυπτογράφηση» του ιού κρίνεται ιδιαίτερης σημασίας σε μια πανδημία, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν πως και άλλα στελέχη ιών στις νυχτερίδες θα μπορούσαν να μεταδοθούν στον άνθρωπο.  

Το βασικό συμπέρασμα της έρευνας είναι η διαπίστωση της δυσκολίας με την οποία θα μπορούν να ανιχνεύονται οι ιοί που δύνανται να προκαλέσουν μεγάλες εξάρσεις στον άνθρωπο προτού τις προκαλέσουν.  Πράγμα που υπογραμμίζει την ανάγκη για τη σύσταση ενός παγκόσμιου δικτύου παρακολούθησης των ανθρώπινων ασθενειών σε πραγματικό χρόνο, σχολιάζει ο Boni.

Η ερευνητική ομάδα εντοπίζοντας το ιστορικό του ιού, έφτασε στην κατανόηση της εξέλιξής του και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι παγκολίνοι πιθανότατα δεν λειτούργησαν ως ξενιστές για τον ιό, αν και μπορεί να έχουν διαδραματίσει ρόλο στην πανδημία απλώς βοηθώντας σ τη μετάδοσή του.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης