Ισραηλινοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι είναι πολύ κοντά στην πρώτη πλήρη θεραπεία για τον καρκίνο και ότι άμεσα, μέσα στον επόμενο χρόνο, θα μπορέσει να δώσει ελπίδα στους καρκινοπαθείς, σύμφωνα με την Jerusalem Post.
«Πιστεύουμε ότι σε ένα χρόνο θα έχουμε μια πλήρη θεραπεία για τον καρκίνο», δήλωσε ο Dan Aridor ο επικεφαλής της εταιρείας Accelerated Evolution Biotechnologies Ltd. που αναπτύχθηκε το 2000 στο θερμοκήπιο ITEK το Weizmann Science Park και αναπτύσσει τη θεραπεία.
«Η θεραπεία του καρκίνου θα είναι αποτελεσματική από την πρώτη κιόλας μέρα χορήγησής της, θα διαρκεί μερικές εβδομάδες και δεν θα έχει καθόλου ή ελάχιστες παρενέργειες ενώ θα κοστίζει πολύ λιγότερο» δήλωσε ο Aridor. «Η λύση μας θα είναι και εξατομικευμένη και γενική», πρόσθεσε.
Η είδηση για το νέο φάρμακο δίνει μεγάλη ελπίδα για τη θεραπεία του καρκίνου, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι υπάρχουν 18,1 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις καρκίνου παγκοσμίως κάθε χρόνο, σύμφωνα με αναφορές του Διεθνούς Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο. Επιπλέον, κάθε έκτος θάνατος στον κόσμο οφείλεται στον καρκίνο, καθιστώντας τη συγκεκριμένη αρρώστια τη δεύτερη κύρια αιτία θανάτου.
Η θεραπεία, που ονομάζεται MuTaTo (multi-target toxin), χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό πεπτιδίων που καταπολεμούν τον καρκίνο και μια τοξίνη που σκοτώνει στοχευμένα καρκινικά κύτταρα σαν ένα αντιβιοτικού καρκίνου.
«Κάναμε ότι έκαναν και όλοι οι άλλοι, προσπαθώντας να ανακαλύψουμε μεμονωμένα νέα πεπτίδια για συγκεκριμένους καρκίνους αλλά μετά αποφασίσαμε ότι θέλαμε να κάνουμε κάτι μεγαλύτερο» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος Dr. Ilan Morad για τη συνεργασία του με τον Dr. Hanan Itzhaki.
Στην εφαρμογή της, η θεραπεία θα είναι εξατομικευμένη για κάθε ασθενή. Ανάλογα με τον τύπο καρκίνου και το στάδιο που βρίσκεται θα του χορηγείται και ο αντίστοιχος συνδυασμός φαρμάκων.
Η θεραπεία συγκρίνεται ως προς τη βασική της ιδέα και τον πολλαπλό τρόπο λειτουργίας της, με τον τριπλό συνδυασμό φαρμάκων που λαμβάνουν οι φορείς του HIV για να αποτρέψουν την εκδήλωση AIDS.
Ο συνδυασμός φαρμάκων που χορηγείται πλέον στους ασθενείς με HIV ανακόπτει τον ιό σε διάφορες φάσεις της αναπαραγωγής του, και εμποδίζει την δημιουργία ενζύμων που, υπό άλλες συνθήκες, θα την ενεργοποιούσαν.
«Παλιά δίναμε στους ασθενείς με HIV διάφορα φάρμακα, αλλά μόνο ένα τη φορά. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας, ο ιός μεταλλασσόταν και το AIDS άρχιζε ξανά την επίθεσή του. Μόνο όταν οι ασθενείς άρχισαν να λαμβάνουν ένα κοκτέιλ, ήταν εφικτό να νικηθεί η ασθένεια», εξηγεί ο Aridor.