Κορωνοϊός: Ερευνούν τη δράση φαρμάκου για την οστεοπόρωση

Οι ερευνητές που υποστηρίζονται από την ΕΕ ζητούν κλινικές δοκιμές για να μελετήσουν το φάρμακο οστεοπόρωσης Raloxifene μετά από εικονικές και εργαστηριακές δοκιμές που υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να είναι δραστική κατά του ιού Covid-19.

Η ερευνητική κοινοπραξία, γνωστή ως Exscalate4CoV, χρησιμοποίησε υπερυπολογιστές για να εξετάσει ουσιαστικά περισσότερα από 400.000 μόρια για πιθανή αποτελεσματικότητα έναντι του κοροναϊού.

Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν εργαστηριακές και βιολογικές δοκιμές για να δουν 7.000 δείγματα που φαίνονται πολλά υποσχόμενα. Από τα 40 μόρια που έδειξαν δραστηριότητα κατά του ιού, το Raloxifene φαίνεται να είναι το «πιο υποσχόμενο», σύμφωνα με δελτίο τύπου της Επιτροπής.

Κλινικές δοκιμές

Απαιτούνται ακόμη κλινικές δοκιμές για να δείξει εάν θα λειτουργούσε πραγματικά σε μολυσμένους ασθενείς. Ωστόσο, η ραλοξιφαίνη έχει τη δυνατότητα να αποτρέψει την πρόοδο της νόσου σε ασυμπτωματικές και ήπιες περιπτώσεις, σταματώντας την αναπαραγωγή του ιού στα κύτταρα, ανέφεραν οι ερευνητές.

Η κοινοπραξία Exscalate4CoV βρίσεκται σε συνομιλίες με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και τις αρμόδιες ιταλικές αρχές σχετικά με κλινικές δοκιμές, οι οποίες θα μπορούσαν να αρχίσουν αυτό το καλοκαίρι, δήλωσε εκπρόσωπος της Dompe farmaceutici, η οποία ηγείται της κοινοπραξίας.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης