"Κοκτέιλ" τριών φαρμάκων, ελπιδοφόρα θεραπεία για τη φυματίωση

Μυκοβακτήριο φυματίωσης

Ουάσινγκτον 

Τη στιγμή που η φυματίωση κάνει δυναμική επανεμφάνιση στον δυτικό κόσμο – μόλις την περασμένη εβδομάδα κατεγράφη κρούσμα της νόσου και στην Αθήνα – ερευνητές από τη Νότια Αφρική δίνουν ελπίδα για μια νέα πιο αποτελεσματική θεραπεία.

«Κοκτέιλ» τριών φαρμάκων

Σύμφωνα με αποτελέσματα πρώιμων δοκιμών, ένα «κοκτέιλ» τριών φαρμάκων μπορεί να εξοντώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 99% των βακτηρίων που προκαλούν φυματίωση μετά από δύο εβδομάδες θεραπείας. Στο «κοκτέιλ» περιλαμβάνονται ένα υπάρχον φάρμακο για τη φυματίωση, η πυραζιναμίδη, ένα αντιβιοτικό, η μοξιφλοξασίνη η οποία είχε αρχικώς άλλη ένδειξη αλλά το τελευταίο διάστημα χρησιμοποιείται σε ασθενείς με φαρμακοανθεκτική φυματίωση καθώς και ένα νέο πειραματικό φάρμακο με την κωδική ονομασία ΡΑ-824.

Είναι μάλιστα άκρως ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η θεραπεία φάνηκε να είναι αποτελεσματική και ενάντια στη φαρμακοανθεκτική μορφή της νόσου, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δοκιμών σε 85 ασθενείς που διεξήχθησαν σε δύο αφρικανικά κέντρα, όπως αναφέρουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Στέλενμπος στη Νότια Αφρική με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «The Lancet».

Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη μεγαλύτερου εύρους δοκιμές ώστε να δοκιμαστεί η θεραπεία σε μεγαλύτερο αριθμό ασθενών.

Τα νέα αποτελέσματα τα οποία παρουσιάστηκαν επίσης κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Συνεδρίου για το AIDS στην Ουάσινγκτον, θεωρούνται άκρως σημαντικά με δεδομένο ότι σήμερα η φυματίωση σκοτώνει έναν άνθρωπο κάθε 20 δευτερόλεπτα σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι ασθενείς χρειάζεται να λαμβάνουν φαρμακευτική θεραπεία καθημερινά από έξι μήνες ως και δύο χρόνια όταν έχουν προσβληθεί από φαρμακοανθεκτικό στέλεχος της νόσου.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Βήμα

Δείτε επίσης