Δεν φράζει τις αρτηρίες και αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακού επεισοδίου μόνον η "κακή" αλλά και η "καλή" χοληστερόλη. σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη για πρώτη φορά ανακάλυψε τις ακριβείς χημικές αλλαγές που μετατρέπουν την «καλή» χοληστερόλη σε «κακή» και, έτσι, ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη ενός νέου διαγνωστικού τεστ, αλλά και νέων φαρμάκων κατά της χοληστερίνης.
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η «καλή» χοληστερόλη (λιποπρωτεΐνη υψηλής πυκνότητας - HDL) καθαρίζει τις αρτηρίες και διευκολύνει την κυκλοφορία του αίματος, απομακρύνοντας τον κίνδυνο θρόμβωσης. Αντίθετα, η «κακή» (λιποπρωτεΐνη χαμηλής πυκνότητας - LDL) συσσωρεύεται στα τοιχώματα των αρτηριών δημιουργώντας πλάκες, οι οποίες μπορεί να αποκολληθούν και να αποτελέσουν θρόμβο, με τελική συνέπεια κάποιο καρδιαγγειακό επεισόδιο, που ίσως αποβεί μοιραίο.
Μια υψηλή αναλογία «καλής» προς «κακή» χοληστερόλη θεωρείται θετική για την υγεία. Όμως, η νέα έρευνα δείχνει ότι η «καλή» χοληστερόλη συνιστά μια μάλλον περίπλοκη περίπτωση, καθώς είναι δυνατό να τροποποιηθεί στα τοιχώματα των αρτηριών και να προκαλέσει δυσλειτουργία στην κυκλοφορία του αίματος.
Οι ερευνητές της Κλινικής του Κλίβελαντ, με επικεφαλής τον δρα Στάνλεϊ Χέιζεν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «Nature Medicine», σύμφωνα με το BBC, έδειξαν ότι, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, η «καλή» χοληστερόλη μπορεί να οξειδωθεί, να χάσει τις προστατευτικές ιδιότητές της και να διευκολύνει τη δημιουργία φλεγμονής και αρτηριοσκλήρυνσης, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα εμφράγματος ή εγκεφαλικού.
Ο δρ Χέιζαν πάντως επεσήμανε ότι τα νέα ευρήματα δεν αλλάζουν το βασικό μέχρι σήμερα μήνυμα, ότι οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε υγιεινά.