Σύμφωνα με νέα έρευνα που έγινε από επιστήμονες στο πανεπιστήμιο του Surrey, υπάρχει αντίληψη ότι η χρήση του Facebook συνδέεται με την επιδείνωση της σωματικής υγείας των ατόμων που το χρησιμοποιούν.
Πρόκειται για την πρώτη μελέτη του είδους της, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα στο επιστημονικό περιοδικό Heliyon και όπως αναφέρει, οι ερευνητές με επικεφαλής τη Δρ Bridget Dibb ερεύνησαν τη σχέση μεταξύ του Facebook και της σωματικής υγείας σε 165 συμμετέχοντες, όλοι οι χρήστες του Facebook.
Οι ερευνητές προσπάθησαν να προσδιορίσουν τα ποσοστά αυτοσεβασμού, την εκτίμηση της σωματικής υγείας και της ικανοποίησης από τη ζωή συγκρίνοντας τα επίπεδα τους με άλλων χρηστών κοινωνικής δικτύωσης.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες που συγκρίθηκαν με άλλους στο Facebook είχαν μεγαλύτερη επίγνωση των σωματικών παθήσεων, όπως είναι τα προβλήματα ύπνου, η αλλαγή βάρους και η ένταση των μυών.
Πιστεύεται ότι όσοι συγκρίνουν με άλλους στο Facebook μπορεί να αντιλαμβάνονται περισσότερα σωματικά συμπτώματα αλλά εξίσου αυτοί που αντιλαμβάνονται περισσότερα συμπτώματα μπορεί να συγκριθούν περισσότερο με τους άλλους στο Facebook.
Η κοινωνική σύγκριση είναι μια διαδικασία όπου γίνονται συγκρίσεις με άλλους προκειμένου να αξιολογηθεί η ζωή μας και είναι πιο πιθανό να συμβεί όταν αισθανόμαστε αβέβαιοι για την κατάστασή μας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, η κοινωνική σύγκριση με άλλα άτομα είναι μια διαδικασία που γίνεται προκειμένου να αξιολογήσουμε τη ζωή μας, κάτι που είναι πιο πιθανό να συμβαίνει όταν αισθανόμαστε αβέβαιοι για την κατάστασή μας και τα συναισθήματά μας.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης, ότι οι γυναίκες είναι εκείνες που βιώνουν άγχος ή κατάθλιψη ενώ παρουσιάζουν και τα περισσότερα συμπτώματα.
Επιπλέον, παρατήρησαν ότι οι συμμετέχοντες που ήταν πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους και είχαν υψηλά ποσοστά αυτοεκτίμησης ήταν αυτοί που είχαν τα λιγότερα σωματικά συμπτώματα.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η αυξημένη χρήση των ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης μπορεί να συνδέεται με περισσότερες ευκαιρίες να συγκρίνουμε τον εαυτό μας με άλλους χρήστες και να βλέπουμε αν είμαστε «καλύτεροι» τόσο στον τρόπο ζωής όσο και στην υγεία.
Όπως ανέφερε η Δρ Bridget Dibb, Ανώτερη Λέκτορας στην Ψυχολογία της Υγείας στο πανεπιστήμιο του Surrey, η σύγκριση των εαυτών μας με τους άλλους δεν είναι μια νέα αντίληψη, ωστόσο, με την άνοδο των κοινωνικών μέσων γίνεται όλο και περισσότερο μέρος της καθημερινότητάς μας.
Μια οντότητα όπως είναι το Facebook, με 2.27 δισεκατομμύρια ενεργούς μηνιαίους χρήστες, δεν είναι γνωστό ποια θα είναι η μακροπρόθεσμη επίδραση που θα έχει στα άτομα, αλλά είναι σαφές ότι η σύγκριση με άλλους συνδέεται με τις αντιλήψεις περί κακής υγείας.
Στο πλαίσιο αυτό οι χρήστες κατά τη γνώμη της πρέπει να αναγνωρίζουν τον κίνδυνο που ενέχεται όταν μπαίνουν στο «τρυπάκι» των συγκρίσεων καθώς και να γνωρίζουν τα συναισθήματα τους όταν χρησιμοποιούν ιστοσελίδες όπως το Facebook.