Η ποιότητα ζωής συνδέεται με τον χρόνο επιβίωσης ενός ασθενούς με καρκίνο του πνεύμονα

Ερευνητές, οι οποίοι δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους στην Επιθεώρηση της Κλινικής Ογκολογίας, διαπίστωσαν ότι νεοδιαγνωσθέντες ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, οι οποίοι χαρακτήριζαν την ποιότητα ζωής τους καλή ζούσαν περισσότερα χρόνια με την ασθένεια-σχεδόν έξι χρόνια-σε αντίθεση με εκείνους που χαρακτήριζαν την ποιότητα ζωής τους κακή οι οποίοι ζούσαν λιγότερο από δύο χρόνια.

Αντικειμενικοί παράγοντες όπως η ηλικία, το στάδιο και η επιθετικότητα του καρκίνου και άλλοι παράγοντες υγείας δεν εξηγούν πλήρως το φαινόμενο, σύμφωνα με την ομάδα των επιστημόνων με επικεφαλής τον Τζεφ Σλόαν, καθηγητή Ογκολογίας και Βιοστατιστικής στην κλινική Mayo στο Ρότσεστερ της Μινεσότας.

Ωστόσο, δεν είναι σαφές αν αξιολογώντας την ποιότητα ζωής των καρκινοπαθών μπορεί ουσιαστικά να αυξήσει κάποιος τον χρόνο επιβίωσής τους.

Αρκετές μελέτες έχουν αποδείξει ότι η ποιότητα ζωής επηρεάζει την εξέλιξη της νόσου στους καρκινοπαθείς, είπε ο Σλόαν και πρόσθεσε ότι οι γιατροί στην κλινική Mayo ξεκίνησαν συστηματικά να αξιολογούν την ποιότητα ζωής των καρκινοπαθών.

Στην έρευνα συμμετείχαν 2.442 ασθενείς που λάμβαναν θεραπεία για καρκίνο του πνεύμονα στην Mayo σε ένα διάστημα 11 ετών.

Επίσης, η «ποιότητα» μπορεί να εξαρτάται και από άλλους παράγοντες πλην της προσωπικής ζωής του ασθενούς. Η ομάδα του Σλόαν εντόπισε πολλούς συγκεκριμένους τύπους γονιδίων που συνδέονται με την ποιότητα ζωής ανάμεσα σε 1.299 ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα.

Τρεις παραλλαγές ενός γονιδίου που θεωρείται ότι εμπλέκονται στην επιδιόρθωση του DNA συνδέονται με την μεγαλύτερη πιθανότητα να χαρακτηρίσει κάποιος κακή την ποιότητα ζωής του. Παραλλαγές σε άλλα γονίδια που συνδέονται με τον μεταβολισμό και τον πόνο έχουν σχέση με τον μεγαλύτερο ή μικρότερο κίνδυνο για κόπωση ή αίσθηση πόνου.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Καθημερινή

Δείτε επίσης