Η μύτη μας «πέφτει» όσο μεγαλώνουμε

Ερευνητές από το Functional Anatomy Research Center στο Μιλάνο διαπίστωσαν ότι από τη νεότητα μέχρι τη γήρανση, η ανάπτυξη των μαλακών ιστών της μύτης είναι μεγαλύτερη και συμβαίνει πιο νωρίς στα κορίτσια που βρίσκονται στην εφηβεία παρά σε αγόρια της ίδιας ηλικίας, αν και τελικά τα αγόρια είναι αυτά που αποκτούν τις μεγαλύτερες μύτες από τα κορίτσια.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ως τη στιγμή που ο ενήλικας φτάσει στην ηλικία των 30 ετών, η ανάπτυξη της μύτης έχει επιβραδυνθεί σημαντικά. Σε μεγαλύτερες ηλικίες, μεταξύ 50 και 60 ετών, ο ρινικός όγκος στους άνδρες αυξάνεται κατά κανόνα κατά 29%, και στις γυναίκες κατά 18%.

Η μύτη είναι από τα χαρακτηριστικά του προσώπου που διαφοροποιούνται με την πάροδο του χρόνου

Όπως μας εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός προσώπου – ΩΡΛ Δρ. Γεώργιος Μοιρέας το πιο χαρακτηριστικό της αλλαγής που συντελείται είναι η μείωση της απόστασης που δημιουργείται από την άκρη της μύτης (ακρορίνιο) έως το σημείο πάνω από το άνω χείλος, πράγμα που σημαίνει ότι η μύτη τείνει να «πέφτει» με την ηλικία, προκαλώντας ακόμα και λειτουργικά προβλήματα.

Συγκεκριμένα, όσο μεγαλώνει ο άνθρωπος οι χόνδροι και οι ιστοί που βοηθούν στη στήριξη της μύτης του, αρχίζουν να αποδυναμώνονται και γίνονται αιτία αύξησης του μεγέθους της ρινικής άκρης και πτώσης της.
Σε ορισμένες περιπτώσεις η μύτη στρογγυλεύει, ή εμφανίζεται καμπούρα στη ράχη της.

Οι αλλαγές δεν συμβαίνουν σε όλους στον ίδιο βαθμό

Όπως αναφέρει ο γιατρός, ένα άτομο με σκληρό και άκαμπτο χόνδρο ενδεχομένως να μην παρατηρήσει σημαντικές αλλαγές στην εμφάνιση της μύτης του, ενώ σε ένα άλλο με μαλακότερο ή συνηθέστερα κοντύτερο χόνδρο οι αλλαγές μπορεί να είναι πολύ αισθητές.

Μάλιστα, η πτώση του άκρου της μύτης στην περιοχή του άνω χείλους είναι πιο έντονη στις μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες, επειδή η απώλεια οιστρογόνων προκαλεί εξασθένηση του χόνδρου και ως εκ τούτου, ελαττώνεται η στήριξη της ρινικής άκρης.

Ωστόσο, ακόμα και στους ανθρώπους που «καλογερνάνε» όπως λέμε, αυτές οι αλλαγές στη μύτη μπορεί να δημιουργήσουν ένα προφίλ γηραιότερο και πιο ώριμο από ό,τι είναι πραγματικά, επηρεάζοντας αφενός το πρόσωπο ως σύνολο και αφετέρου την ψυχολογία του μεγαλύτερου σε ηλικία ανθρώπου.

Λύση σε αυτές τις περιπτώσεις αποτελεί η ρινοπλαστική για τη γήρανση της μύτης καθώς δίνει τη δυνατότητα ανύψωσης ή ακόμα και επανατοποθέτησης του κατώτερου τμήματος του πλευρικού χόνδρου με τη χρήση μοσχευμάτων.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης