Κι αν ο επόμενος Αϊνστάιν ζει σε ένα απομονωμένο χωριό της Αφρικής; Μπορούμε να τον εντοπίσουμε αν σπουδάζει δωρεάν μέσω διαδικτύου! Για παράδειγμα εκατοντάδες σύνεδροι άκουσαν την περασμένη εβδομάδα προσεκτικά τη 12χρονη Νιάζι, από τη Λαχόρη του Πακιστάν, να περιγράφει την εμπειρία της με τα μαζικά ανοιχτά online Πανεπιστημιακά μαθήματα, τα οποία εξαπλώνονται ταχύτατα σε όλο τον πλανήτη.
Όπως επισημαίνει η Αλισον Σμέιλ στους Νιου Γιορκ Τάιμς, τα προγράμματα αυτά διευκολύνουν την πρόσβαση σε καθηγητές μερικών από τα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου, όπως είναι το Στάνφορντ, το Χάρβαρντ, το ΜΙΤ, το Γέιλ και το Πρίνστον.
Η Νιάζι παρακολουθεί μαθήματα δωρεάν - προς το παρόν τουλάχιστον - χάρις σε δύο από τους πρώτους προμηθευτές αυτής της νέας μορφής εκπαίδευσης, τους Udacity και Coursera. Το ίδιο κάνει και ο δίδυμος αδελφός της.
Το Coursera δημιουργήθηκε πριν από λίγους μόλις μήνες και ήδη παρακολουθούν διαλέξεις μέσω αυτού 2,4 εκατομμύρια φοιτητές από 196 χώρες. Πρόκειται ασφαλώς για ένα ενδιαφέρον παγκόσμιο πείραμα και το ερώτημα που δημιουργείται είναι ποιο θα είναι το οικονομικό μοντέλο που θα χρηματοδοτήσει αυτή την προσπάθεια.
«Δεν ξέρουμε πού βρίσκεται ο επόμενος Αϊνστάιν», λέει η Δάφνη Κόλερ, μια καθηγήτρια πληροφορικής στο Στάνφορντ που ξεκίνησε τον Coursera μαζί με τον Αντριου Εντζι. «Ισως να ζει σε ένα μικρό χωριό της Αφρικής». (Μόνο έτσι μπορούμε να τον βρούμε).