Σύμφωνα με την Ελληνική Ουρολογική Εταιρεία, οι παθήσεις του προστάτη ταλαιπωρούν μεγάλο ποσοστό ανδρών, κυρίως άνω των 50 ετών.
Όπως λένε οι επιστήμονες, οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία 7 στους 10 άνδρες θα εμφανίσουν καλοήθη υπερπλασία του προστάτη στη ζωή τους, ένας στους 2 θα εμφανίσει συμπτώματα προστατίτιδας, ενώ ένας στους 7 θα εμφανίσει καρκίνο του προστάτη.
Ωστόσο, πολλοί αποφεύγουν να επισκεφθούν τον ουρολόγο, με συνέπεια να μην λαμβάνουν εγκαίρως διάγνωση και θεραπεία.
Καλοήθης υπερπλασία του προστάτη: η πιο κοινή πάθηση του προστάτη
Όπως εξήγησε ο κ. Αθανάσιος Δελλής, ειδικός γραμματέας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, χειρουργός ουρολόγος, αναπληρωτής καθηγητής, Β’ Χειρουργική Κλινική, “Αρεταίειο” πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ε.Κ.Π.Α., με την πάροδο του χρόνου ο προστάτης μπορεί να διογκωθεί ώστε να εμποδίζει την κανονική ροή των ούρων.
Σύμφωνα με το γιατρό, οι συχνές επισκέψεις στην τουαλέτα (συχνουρία), η επαναλαμβανόμενη διακοπή του βραδινού ύπνου λόγω ανάγκης για ούρηση (νυκτουρία), ο πόνος κατά την ούρηση ή η δυσκολία έναρξης της ούρησης θα πρέπει να οδηγήσουν τον άνδρα στον ουρολόγο, καθώς αποτελούν κοινά συμπτώματα της πάθησης.
Ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν τίθεται λόγος ανησυχίας καρκίνου καθώς σε καμία περίπτωση η καλοήθης υπερπλασία του προστάτη δεν προκαλεί καρκίνο του προστάτη.
Προστατίτιδα
Η προστατίτιδα, δηλαδή η οξεία ή και χρόνια φλεγμονή του προστάτη, προκαλείται από παθογόνους μικροοργανισμούς ή ακόμη και από ελλιπή ενυδάτωση του οργανισμού ή μη ισορροπημένη διατροφή. Κύρια συμπτώματα της πάθησης αποτελούν το αίσθημα καψίματος κατά την ούρηση και ο πόνος στην περινεϊκή περιοχή.
Καρκίνος του προστάτη
Σύμφωνα με τον κ. Ιωάννη Βαρκαράκη, πρόεδρο του τμήματος Ουρογεννητικής Ογκολογίας της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, αναπληρωτή καθηγητή, Β’ Ουρολογική Κλινική, “Σισμανόγλειο” πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ε.Κ.Π.Α., ο καρκίνος του προστάτη είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου στους άνδρες στην Ευρώπη και πιο θανατηφόρα γιατί η νόσος δεν εμφανίζει συμπτώματα κατά τα αρχικά της στάδια. Για το λόγο αυτό, ο τακτικός προληπτικός έλεγχος είναι εξαιρετικά σημαντικός για την αποτελεσματική αντιμετώπισή του.
Ωστόσο, όπως τόνισε ο καθηγητής, όταν ο καρκίνος του προστάτη διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο, το ποσοστό ίασης ξεπερνά το 95%. Αντίθετα, εάν διαγνωστεί σε προχωρημένο στάδιο, το ποσοστό αυτό μειώνεται στο 20%.
Όπως είπε ο κ. Βαρκαράκης, όλοι οι άνδρες μετά την ηλικία των 50 ετών θα πρέπει να κάνει προσυμπτωματικό έλεγχο για τον καρκίνο του προστάτη, μία φορά το χρόνο. Είναι μια απλή διαδικασία που μπορεί όμως να τους σώσει τη ζωή. Ωστόσο, συμπλήρωσε ότι, οι άνδρες με οικογενειακό ιστορικό θα πρέπει να κάνουν τον πρώτο έλεγχο στην ηλικία των 40 ετών.
Εκτός από τη γνωστή εξέταση PSA, ο προσυμπτωματικός έλεγχος περιλαμβάνει την ψηλάφηση/δακτυλική εξέταση του προστάτη, ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει οποιαδήποτε ανησυχητική μεταβολή στην υφή ή το μέγεθός του.