Έρευνα: 2.000 τα άστρα από τα οποία εξωγήινοι θα μπορούσαν να παρατηρούν τη Γη

Επιστήμονες ήταν σε θέση να υποδείξουν πάνω από 2.000 άστρα από τα οποία, στο όχι πολύ μακρινό παρελθόν ή στο μέλλον, η Γη μπορούσε/ θα μπορεί να εντοπιστεί καθώς διέρχεται μπροστά από τον ήλιο.

Εάν στους πλανήτες γύρω από αυτά τα άστρα υπάρχουν εξωγήινοι με παρόμοιο τεχνολογικό επίπεδο με εμάς, τότε θεωρητικά θα μπορούσαν να μας «δουν».

Μάλιστα, ενδεχομένως να ήταν σε θέση να μας παρατηρούν καθώς η ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα της Γης αυξανόταν κατά τους τελευταίους αιώνες, στο πλαίσιο της βιομηχανικής επανάστασης.

Η έρευνα αυτή παρουσιάστηκε στο Nature και παρέχει έναν νέο τρόπο να αντιμετωπίζει κανείς το θέμα της αναζήτησης εξωγήινης ζωής, λέει η Λίζα Κάλτενεγκερ, αστρονόμος στο Cornell University στη Νέα Υόρκη, που ηγήθηκε της ανάλυσης. «Ποιος έχει την κοσμική πρώτη θέση για να μας βλέπει» ρωτά σχετικά. «Για ποιους θα ήμασταν εμείς οι εξωγήινοι;».

Αυτοί οι (πιθανοί) εξωγήινοι θα ήταν η φυσική επιλογή για να αναζητήσει η ανθρωπότητα, λένε οι επιστήμονες, καθώς ίσως να είχαν ήδη την ευκαιρία να μας εντοπίσουν, και ως εκ τούτου μπορεί να είναι έτοιμοι για επαφή με τη Γη.

Αν και το ερώτημα αυτό είχε εξεταστεί και στο πλαίσιο προηγούμενων μελετών, αυτή είναι η πρώτη που περιλαμβάνει/ ενσωματώνει την κίνηση των άστρων στο πέρασμα του χρόνου.

Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, οι επιστήμονες ήταν σε θέση να προβλέψουν από πού ήταν ορατή η Γη κατά τα τελευταία 5.000 χρόνια του ανθρώπινου πολιτισμού, και να προβλέψουν από πού θα είναι ορατή για τα επόμενα 5.000 χρόνια.

Με αυτόν τον τρόπο, η έρευνα επεκτείνει τον τρόπο που οι αστρονόμοι σκέφτονται ποια άστρα έχουν καλύτερες πιθανότητας να ανακαλύψουν και να κατηγοριοποιήσουν τη Γη, είπε η Σοφία Σέιχ, αστροβιολόγος στο Berkeley SETI Research Center στην Καλιφόρνια.

Η ανακάλυψη αυτή κατέστη δυνατή χάρη στο Gaia του ΕΟΔ, που έχει δημιουργήσει τον καλύτερο τρισδιάστατο χάρτη των άστρων μέχρι τώρα.

Συνεργαζόμενη με τη Τζάκι Φάχερι, αστρονόμο του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη, η Καλτενέγκερ ανέλυσε τον χάρτη αυτό για να βρει ποια άστρα ήταν ή θα είναι σε θέση όπου η Γη διέρχεται μεταξύ αυτών και του ήλιου.

Από τα πάνω από 330.000 στον κατάλογο του Gaia που είναι μεταξύ 100 παρσέκ από τη Γη, μόνο 2.043 έχουν την τέλεια γεωμετρία.

Από αυτά 1.715 ήταν σε σωστές θέσεις για να έχουν εντοπίσει τη Γη τα τελευταία 5.000 χρόνια και άλλα 319 θα είναι σε κατάλληλες θέσεις στα επόμενα 5.000 χρόνια.

Επτά από τα 2.034 είναι ήδη γνωστό πως φιλοξενούν πλανήτες, μα αυτό είναι πιθανό να ισχύει και για πολλά άλλα- με κόσμους που ίσως να μπορούν να φιλοξενούν ζωή.

Από όλα αυτά τα άστρα, οι ερευνητές εντόπισαν 75 που είναι αρκετά κοντά (εντός 30 παρσέκ) για να έχουν περάσει από αυτά ραδιοκύματα από τη Γη, από τότε που άρχισε να τα παράγει η ανθρωπότητα.

Αυτά θα μπορούσαν να αποτελούν καλούς στόχους για περαιτέρω έρευνες, καθώς οι εξωγήινοι εκεί θα μπορούσαν να μας έχουν δει και ακούσει ως τώρα.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης