5,3 Ρίχτερ στη Φλώρινα: Τι εκτιμούν οι σεισμολόγοι για την εξέλιξη της σεισμικής δραστηριότητας

Τη σεισμική ακολουθία στη Φλώρινα, μετά τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ που αναστάτωσε χθες την πόλη και έγινε αισθητός σε μεγάλη ακτίνα, παρακολουθούν οι σεισμολόγοι. 

Σχετικά επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο καθηγητής και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας. «Πάει καλά. Θα περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθεί ένα με δύο 24ωρα ακόμη», δήλωσε ο κ. Λέκκας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο ίδιος σημείωσε ακόμη πως η περιοχή δεν έχει δώσει μεγάλους σεισμούς στο παρελθόν και πρόσθεσε ότι ο σεισμός προήλθε από ένα ρήγμα στις παρυφές της πεδιάδας της Φλώρινας.

Η έντονη μετασεισμική δραστηριότητα που υπάρχει μετά τα 5,3 Ρίχτερ στη Φλώρινα δείχνει ότι βαίνει ομαλά η σεισμική ακολουθία «και αυτό μας κάνει όλο και πιο πολύ να πιστεύουμε ότι αυτός ήταν ο κύριος σεισμός», ανέφερε από την πλευρά του ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου καθηγητής Άκης Τσελέντης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Προειδοποίησε ότι επειδή το εστιακό βάθος του σεισμού ήταν μικρό η ακολουθία θα συνεχιστεί για αρκετό καιρό «ακόμα για ημέρες, πιθανόν και εβδομάδες».

Πρόσθεσε ότι η πιθανότητα για μεγαλύτερο σεισμό είναι πολύ μικρή και πως η αιτία που έγινε τόσο αισθητή η δόνηση είναι γιατί έγινε πολύ κοντά στην πόλη της Φλώρινας.

«Είναι ένα ρήγμα δυτικά της Φλώρινας το οποίο δεν ήταν γνωστό, ήταν ένα παρακλάδι του ρήγματος που είναι γνωστό. Αλλά αυτό που με προβληματίζει εμένα είναι χωρίς να θέλω να κινδυνολογήσω είναι ότι είχαμε ένα βεβαρυμμένο ιστορικό στην περιοχή αρκετά χρόνια πριν. Δηλαδή το 1994 είχαμε 5,9 κοντά στα 6 ρίχτερ 40 χλμ. από τη Φλώρινα από άλλο ρήγμα», τόνισε ο καθηγητής.

Πρόσθεσε ότι η ευρύτερη περιοχή όπως φαίνεται δίνει ισχυρούς σεισμούς αναφέροντας ότι τον Νοέμβριο του 1967 έγινε σεισμός 6,6 ρίχτερ αλλά στα 100 χλμ.

Φλώρινα: Κλειστά, για προληπτικούς λόγους, τα σχολεία

Σημειώνεται ότι σήμερα οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και οι παιδικοί σταθμοί στην ΠΕ Φλώρινας θα παραμείνουν κλειστές, εξαιτίας της αναστάτωσης που έχει προκληθεί στην τοπική κοινωνία.

Την απόφαση πήραν, για προληπτικούς λόγους, οι δήμαρχοι Φλώρινας Βασίλης Γιαννάκης, Αμυνταίου Άνθιμος Μπιτάκης και Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης.

Από τον σεισμό προκλήθηκαν μικρής έκτασης ζημιές κυρίως σε παλιά κτίρια. Σε δηλώσεις του στον Ant1 o περιφερειάρχης δυτικής Μακεδονίας, Γ. Κασαπίδης, ανέφερε πως θα ελεγχθούν τα δημόσια κτίρια και τα σχολεία και πρόσθεσε ότι πολλοί πολίτες κοιμήθηκαν στα αυτοκίνητά τους τη νύχτα.

Αισθητός και στη Βόρεια Μακεδονία ο σεισμός

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στη Βόρεια Μακεδονία, ιδίως στο νοτιοδυτικό τμήμα της χώρας και συγκεκριμένα στην περιοχή του Μοναστηρίου (Μπίτολα).

Αρκετοί κάτοικοι του Μοναστηρίου, πόλης 75.000 κατοίκων που βρίσκεται 33 χιλιόμετρα βόρεια της Φλώρινας, βγήκαν αναστατωμένοι στους δρόμους, σε πλατείες και ανοιχτούς χώρους λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, ενώ δεν αναφέρθηκαν υλικές ζημιές ή τραυματισμοί.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης