Όχι βία στα Πανεπιστήμια λένε οι καθηγητές τους

Αθήνα 

 «Επιτέλους, θα πρέπει να γίνει συνείδηση σε όλους μας ότι το Πανεπιστήμιο είναι υπόθεση των ανθρώπων του και κυρίως των ακαδημαϊκών λειτουργών», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδια των καθηγητών ΑΕΙ για τα φαινόμενα βίας στα πανεπιστήμια.

«Τις τελευταίες εβδομάδες παρακολουθούμε να προκαλούνται - για μία ακόμα φορά - ποικίλα φαινόμενα βίας μέσα στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, κυρίως εναντίoν συναδέλφων που είναι μέλη των πενταμελών εκλογικών επιτροπών για τα Συμβούλια Διοίκησης»,αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Σε αυτές τις ιδιαίτερα κρίσιμες στιγμές, που περνά η χώρα κάνουμε έκκληση:

1) Στην Πολιτεία και ειδικά στο Υπουργείο Παιδείας _υπερβαίνοντας στην πράξη αποτυχημένες πρακτικές του πρόσφατου παρελθόντος_ να συνδράμει στο μέγιστο εφικτό και με κάθε τρόπο τα πανεπιστήμια,

2) Στις ηγεσίες των Ιδρυμάτων να προβούν σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε να επιτύχουν την απρόσκοπτη και αδιατάρακτη διεξαγωγή των εκπαιδευτικών και λοιπών ακαδημαϊκών λειτουργιών,

3) Στα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και ειδικά στους συναδέλφους πανεπιστημιακούς δασκάλους, να συμβάλουν με κάθε τρόπο στην ουσιαστική αναβάθμιση της λειτουργίας των ιδρυμάτων» τονίζεται.

«Κεντρικό συστατικό στοιχείο της ακαδημαϊκότητας -και του πανεπιστημιακού ασύλου-αποτελεί το αναφαίρετο δικαίωμα στην ελεύθερη και αβίαστη διατύπωση απόψεων και θέσεων. Πρακτικές προγραφών, συκοφαντιών, εμπρηστικών διακηρύξεων, διαπομπεύσεων με ''αφίσες καταζητούμενων'' και βίαιων επιθέσεων της όποιας μειοψηφίας ή μη κατά οποιουδήποτε μέσα στα Ιδρύματα είναι καταδικαστέες, καθότι αντιβαίνουν στην βαθύτερη έννοια του Πανεπιστημίου και την αναιρούν. Το θέμα της ασφάλειας προσωπικού και εγκαταστάσεων αλλά και της εύρυθμης ακαδημαϊκής λειτουργίας των Πανεπιστημίων θεωρούμε ότι θα πρέπει να αποτελεί για τις ηγεσίες των Πανεπιστημίων, τη Σύνοδο Πρυτάνεων, την Πολιτεία αλλά και κάθε πανεπιστημιακό δάσκαλο μια συνεχή έγνοια και φροντίδα», καταλήγουν οι καθηγητές ΑΕΙ.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης