Χάρισε ζωή σε τέσσερις με το θάνατό του, ένας 56χρονος άνδρας από την Θεσσαλονίκη

Ενας άνδρας που έχασε τη μάχη με το θάνατο μετά από εγκεφαλική αιμορραγία «έδωσε ζωή» σε τέσσερις συνανθρώπους μας, με τη συναίνεση των συγγενών του.

Ο 56χρονος κατέληξε στην μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου «Παπαγεωργίου» στη συμπρωτεύουσα το περασμένο Σάββατο.

Οι αρμόδιοι πρότειναν στους οικείους του την δωρεά οργάνων, κάτι το οποίο αυτοί δέχθηκαν και ξεκίνησε άμεσα η διαδικασία για την εκτίμηση και αξιοποίησή τους.

Τελικά, οι δύο νεφροί του εκλιπόντος απάλλαξαν από την συνεχή αιμοκάθαρση δύο ασθενείς (μία γυναίκα 51 ετών στο Λαϊκό που έκανε αιμοκάθαρση επί 7 χρόνια και έναν άνδρα 28 ετών που υποβαλλόταν επί 9 χρόνια στην ίδια διαδικασία, στο Ιπποκράτειο).

Παράλληλα, οι κερατοειδείς χιτώνες των ματιών του μεταμοσχεύθηκαν σε δύο ακόμη ανθρώπους με σοβαρά οφθαλμολογικά προβλήματα, στο ΑΧΕΠΑ.

Ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων ευχαρίστηκε την οικογένεια του δότη, εκ μέρους των ληπτών που βρίσκονται πλέον στο πρώτο μετεγχειρητικό στάδιο.

Φέτος οι αριθμοί των μεταμοσχεύσεων δίνουν ενθαρρυντικά μηνύματα για την επέκταση αυτής της πρακτικής, καθώς έφτασε τους 6,7 δότες ανά εκατομμύριο πολιτών, όταν πέρυσι ήταν μόλις 4,1. Μέχρι τώρα, 73 δότες έδωσαν συνολικά ζωή σε 170 συνανθρώπους μας.

Οι υπεύθυνοι ελπίζουν ότι η βελτίωση των μεγεθών αυτών θα οδηγήσει σε κατάρριψη του ρεκόρ των 8,9 δοτών ανά εκατομμύριο που σημειώθηκε το 2008, ενώ υπενθυμίζουν ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας, καθώς για την κάλυψη των βασικών αναγκών του ελληνικού πληθυσμού απαιτούνται τουλάχιστον 25 δότες ανά εκατομμύριο.

Πηγή: 
ethnos.gr

Δείτε επίσης