Τρίκαλα: Εξωραϊσμός του κέντρου της πόλης με κονδύλια ΕΣΠΑ

Νέα όψη αποκτά το κέντρο της πόλης των Τρικάλων, με το διπλό έργο της ανάπλασης των κεντρικών πλατειών, Ηρώων Πολυτεχνείου και Εθνικής Αντίστασης, που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός, υπέγραψε την ένταξη του έργου «Ανάπλαση της πλατειάς Ηρώων Πολυτεχνείου και της πλατείας Εθνικής Αντίστασης της πόλης των Τρικάλων» προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ, στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020.

Αφορά, σύμφωνα με στοιχεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην αισθητική και περιβαλλοντική ανάπλαση, συνολικής επιφάνειας 10.775 τμ, που περιλαμβάνει την πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (κεντρική πλατεία), συνολικού εμβαδού 5.755,54 τμ, την πλατεία Εθνικής Αντίστασης, συνολικού εμβαδού 3.916,46 τμ, την περιοχή στο μέτωπο προς την πλευρά του ποταμού Ληθαίου, που συνδέει τις δύο πλατείες, εμβαδού 1.103 τμ, η οποία ξεκινάει από την οδό Αμαλίας, κοντά στη συμβολή της με την οδό Σαράφη και συνεχίζει επί της οδού Τσιτσάνη.

Δικαιούχος του έργου είναι ο Δήμος Τρικκαίων.

Αστικές αναπλάσεις

«Η σύγχρονη προσέγγιση των αστικών αναπλάσεων ενσωματώνει την έννοια της βιωσιμότητας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων των πόλεων, μέσα από την ουσιαστική ανασυγκρότηση του αστικού τους ιστού. Οι μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας γίνονται πιο σύγχρονες, πιο όμορφες, πιο λειτουργικές και πιο ανθρώπινες.

Το κέντρο της πόλης των Τρικάλων αποκτά νέα όψη, καθώς σήμερα, σε συνεργασία με τον δήμαρχο Τρικάλων, Δημήτρη Παπαστεργίου και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020, εντάσσουμε στο ΕΣΠΑ τη διπλή ανάπλαση των κεντρικών πλατειών, Ηρώων Πολυτεχνείου και Εθνικής Αντίστασης» δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός.

«Σε συνδυασμό με τα άλλα δυο μεγάλα έργα που έχουν ήδη ενταχθεί στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας 2014-2020 και αφορούν την ανάπλαση της παρόχθιας ζώνης του Ληθαίου ποταμού και την αισθητική αναβάθμιση της νότιας εισόδου, αλλάζουμε την εικόνα της πόλης των Τρικάλων.

Είναι έργα τα οποία περιμένουν οι Τρικαλινοί εδώ και πολλές δεκαετίες και αναμένεται να αναβαθμίσουν τα Τρίκαλα, δίνοντας προστιθέμενη αξία και δημιουργώντας μια σύγχρονη πόλη που θέλεις να ζεις και να επισκέπτεσαι» πρόσθεσε ο περιφερειάρχης.

Οι εργασίες

Πιο αναλυτικά, στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (κεντρική πλατεία), προβλέπονται οι απαραίτητες εργασίες διαμόρφωσης εδάφους (εκσκαφές, επιχώσεις, καθαιρέσεις) για τη δημιουργία ενός εκτεταμένου, ανοιχτού κεντρικού πλατώματος, κά.

Στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης προβλέπεται υπερύψωση του κεντρικού τμήματός της με σκοπό την ομαλότερη προσέγγιση της γέφυρας Μαρούγγαινας, ιδιαίτερα από άτομα περιορισμένης κινητικότητας.

Βασικά στοιχεία της αναβάθμισης, σύμφωνα με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, πέρα από την αισθητική βελτίωση είναι και η συνολική θετική βιοκλιματική ποιότητα των πλατειών με τη νέα τους μορφή, η ενίσχυση της προσβασιμότητας κατοίκων και επισκεπτών με τον σχεδιασμό ζωνών κίνησης και στάσης πεζών και η διευκόλυνση ασφαλούς κυκλοφορίας πεζών και ΑΜΕΑ.

Το έργο συμβάλλει στον Ειδικό Στόχο «Αύξηση της λειτουργικότητας και ελκυστικότητας των αστικών κέντρων» του ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020 και στον Ειδικό Στόχο «Αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος και ανάδειξη χαρακτηριστικών τοποσήμων της πόλης των Τρικάλων» της Στρατηγικής Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του Δήμου Τρικκαίων.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης