Το κράτος - εργοδότης μετρά 56 νεκρούς στη ΛΑΡΚΟ την οποία έχει καταστρέψει και οικονομικά

Tην απαξίωση στην οποία έχει οδηγηθεί η ΛΑΡΚΟ επανέφερε στο προσκήνιο το τραγικό δυστύχημα που σημειώθηκε στις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της εταιρείας, στο οποίο έχασε τη ζωή του 55χρονος εργαζόμενος πατέρας τριών παιδιών. Παρόμοιο συμβάν, στο οποίο όμως δεν υπήρξαν τραυματισμοί, είχε καταγγελθεί από τους εργαζομένους και 48 ώρες νωρίτερα, ενώ συνολικά στη ΛΑΡΚΟ έχουν χάσει τη ζωή τους από ατυχήματα 56 εργαζόμενοι.

Η ζοφερή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η μεταλλευτική βιομηχανία τα τελευταία χρόνια με εργοδότη από το 1989 το Δημόσιο και η παρατεταμένη αβεβαιότητα σε σχέση με το μέλλον της έχουν οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας, με αποτέλεσμα να μην τηρούνται οι όροι ασφαλείας για το προσωπικό. 

Η εξέλιξη αναμένεται να επισπεύσει τις κυβερνητικές αποφάσεις για την αναζήτηση ενός βιώσιμου σχεδίου για τη ΛΑΡΚΟ σε συνεργασία με την Κομισιόν, με αιχμή τη διαχείριση των κρατικών ενισχύσεων ύψους 136 εκατ. ευρώ για τη μη ανάκτηση των οποίων η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η Γενική Μεταλλευτική και Μεταλλουργική Ανώνυμη Εταιρεία «ΛΑΡΚΟ» είναι εταιρεία παραγωγής σιδηρονικελίου. Αποτελεί μεγάλη επιχείρηση, καθώς εκτός από το μεγάλο εργοστάσιο επεξεργασίας μεταλλεύματος της Λάρυμνας, διαθέτει και μεταλλεία στην περιοχή της Εύβοιας, στο Νέο Κόκκινο Βοιωτίας, στην Καστοριά και στα Σέρβια Κοζάνης. Η επιχείρηση άνοιξε το 1963, από τον Μποδοσάκη και το 1989 εξαγοράστηκε από το δημόσιο, μεταφέροντας το μετοχικό της κεφάλαιο στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, τη ΔΕΗ και τον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων (ΟΑΕ). Από το 2004 έως το 2012, η ΛΑΡΚΟ περνάει σε περίοδο κερδοφορίας με το 2012 να είναι χρονιά ρεκόρ για τις επιδόσεις της εταιρείας. Ωστόσο ένα χρόνο μετά την μεταβίβαση του 55% της εταιρείας στο ΤΑΙΠΕΔ, το 2013, η παραγωγή σημειώνει πτώση κατά 10% και ξεκινάει ο κατήφορος της επιχείρησης. Πλέον το μετοχικό σχήμα της εταιρείας είναι το εξής:

55% : ΤΑΙΠΕΔ (κύριος μέτοχος)
33% : Τράπεζα της Ελλάδος
11% : ΔΕΗ
Σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζομένων, η ΛΑΡΚΟ, απαξιώνεται και μαζί της απαξιώνονται οι εργασιακές συνθήκες και σχέσεις αλλά και οι κανόνες ασφαλείας. Πιο συγκεκριμένα από το 2009 έως σήμερα η εταιρεία μετράει 5 εργατικά δυστυχήματα και πολλά εργατικά ατυχήματα, που η φύση της εργασίας είναι τέτοια (εργασία με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, χύτευση μεταλλεύματος κλπ) που τα κατατάσσει στα πολύ σοβαρά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το εργατικό ατύχημα που σημειώθηκε στις 27/8 του 2017. Στον χώρο των ηλεκτροκαμίνων του εργοστασίου, με θύμα έναν εργάτη που έπαθε σοβαρά εγκαύματα.

Τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα αποκαλύπτουν τις πολύ επικίνδυνες συνθήκες εργασίας στην ΛΑΡΚΟ, καθώς σε πολλές περιπτώσεις, με ευθύνη της διοίκησης, δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας και έχει καταγγελθεί επανειλημμένα, ότι δεν υπάρχει εκσυγχρονισμένο σύστημα πυρόσβεσης το οποίο να ανταποκρίνεται στις συνθήκες εργασίας.

Στις 2/8 του 2009 σημειώθηκε το πρώτο εργατικό δυστύχημα της τελευταίας δεκαετίας. Μετά από έκρηξη που δημιουργήθηκε στην υψικάμινο του εργοστασίου ένας 36χρονος εργάτης σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν.

Τον ίδιο μήνα στις 26/8, ένας 26χρονος πέθανε, ενώ τραυματίστηκαν σοβαρά άλλοι τέσσερις συνάδελφοί του εκ των οποίων ο ένας κατέληξε στις 7/9, σημειώνοντας το δεύτερο εργατικό δυστύχημα της εταιρείας. Το περιστατικό συνέβη καθώς είχαν προσεγγίσει ένα καζάνι του εργοστασίου που είχε παρουσιάσει κάποια δυσλειτουργία με σκοπό να το επισκευάσουν. Το καζάνι με την καυτή λάβα όμως τρύπησε με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο ένας και οι υπόλοιποι τέσσερις να μεταφερθούν με σοβαρότατα εγκαύματα στο νοσοκομείο.

Τότε η Αστυνομική Διεύθυνση Φθιώτιδας είχε προχωρήσει στη σύλληψη επτά στελεχών του εργοστασίου, μεταξύ των οποίων και διευθυντικά στελέχη της επιχείρησης.

Στις 9/12 του 2013, σημειώθηκε το τρίτο εργατικό δυστύχημα, όταν 41χρονος εργάτης σκοτώθηκε μετά από πτώση 20 μέτρων στο κενό. Οι συνάδελφοί του τον περιέγραφαν ως εξαιρετικά έμπειρο, καθώς ήταν υπεύθυνος στον τομέα που γίνονταν οι εργασίες επισκευής των καζανιών. Την ημέρα του δυστυχήματος αυτός και το συνεργείο του, δούλευαν στα καζάνια τα οποία εκείνη την στιγμή επισκεύαζαν. Στο συγκεκριμένο τμήμα του εργοστασίου έχουν σημειωθεί αρκετά ατυχήματα, όμως μέχρι εκείνη την στιγμή δεν είχε καταγραφεί ατύχημα από πτώση.

Το τέταρτο δυστύχημα σημειώθηκε την 1/04/2015. Αυτή τη φορά στα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ στην περιοχή Τσούκα Φθιώτιδας. Το δυστύχημα συνέβη μετά από ελεγχόμενη έκρηξη. Όταν οι εργαζόμενοι πλησίασαν για να δουν το αποτέλεσμα, το έδαφος υποχώρησε παρασύνοντας δύο από αυτούς. Ο ένας κατάφερε να απεγκλωβιστεί ενώ ο δεύτερος καταπλακώθηκε από τα χώματα.

Το Πέμπτο και πιο πρόσφατο περιστατικό συνέβη στις 11/7/2019. Ένας 35χρονος ηλεκτρονικός στην ειδικότητα, σκοτώθηκε όταν γερανός μεταφοράς υλικού, τον χτύπησε στο κεφάλι.
ΕΧΕΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΑΛΛΑ...
Η ΛΑΡΚΟ διαθέτει τα καλύτερα σε ποιότητα κοιτάσματα σιδηρονικελίου στην Ευρώπη. Το υπέδαφος της Ελλάδας κατέχει το 90% των κοιτασμάτων σιδηρονικελίου της ευρύτερης περιοχής της Ευρώπης.
Οι εγκαταστάσεις που υπάρχουν στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, που επεξεργάζονται το ελληνικό μετάλλευμα ναι μεν είναι παλιές και κακοσυντηρημμένες σε έναν βαθμό, λειτουργικά όμως έχουν να δώσουν πολλά εκατομμύρια ακόμα.
Το λιμάνι της Λάρυμνας είναι αρκετά μεγάλο, και έτσι μεγάλα πλοία μπορούν να εισέρχονται και να παραλαμβάνουν πλούσια μεταλλεύματα, δίνοντας έτσι ώθηση στις εξαγωγές και ρίχνοντας λάδι στο γρανάζι της επιχείρησης.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης