Το καϊκι κύριος προμηθευτής φρέσκου ψαριού της χώρας

Η Ελλάδα επιμένει στον παραδοσιακό τρόπο αλιείας καθώς αποτελεί παράδοση χιλιάδων ετών. Οι στόλοι με καϊκια που θα δείτε σε πολλά λιμάνια της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας, προμηθεύουν με φρέσκο ψάρι τα νοικοκυριά και τις ταβέρνες της κάθε περιοχής.

Τα καϊκια πωλούν επιτόπου την ψαριά τους, τις περισσότερες φορές αμέσως μόλις πιάσουν λιμάνι. Τα μεγαλύτερα καϊκια, που πιάνουν μεγάλες ποσότητες και μεγαλύτερα ψάρια, τα πωλούν καί σε ιχθυοπωλεία.

Σε περιοχές με μεγάλους αλιευτικούς στόλους υπάρχουν αυτοσχέδιες αγορές με πάγκους πάνω στο λιμάνι. Μόλις καταφθάνουν τα αλιευτικά γεμάτα ψάρια, οι ψαριές πωλούνται επι τόπου στο κοινό. Κάτι τέτοιο γίνεται στη Βάρκιζα, το παραθαλάσσιο προάστιο της Αθήνας.

Τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας στο άλλο άκρο, διατίθενται αποκλειστικά στο εμπόριο κατεψυγμένα. Επίσης η διατροφή τους είναι τυποποιημένη καθώς τρέφονται με ιχθυοτροφές.

Περισσότερα καϊκια διαθέτει η ηπειρωτική Ελλάδα παρά η νησιωτική. Τα μικρά νησιά έχουν πολύ μικρούς αλιευτικούς στόλους. Σε νησιά με μεγάλη τουριστική κίνηση, όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος, η ζήτηση είναι πολύ μεγάλη και δεν μπορούν να την καλύψουν τα καϊκια.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης