Το γήπεδο του ΠΑΟ και ο σπουδαίος Κώστας Μπακογιάννης

Το 2006 το τότε Υπουργείο Περιβάλλοντος ανήγγειλε την μεγαλύτερη διπλή ανάπλαση στην Αθήνα: Το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού θα γινόταν στον λασπότοπο του Βοτανικού (μόλις 2 χιλμ. από την Ομόνοια) ενώ το ξεπερασμένο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας θα έδινε μεγάλη ανάσα πρασίνου στην περιοχή. Ο Βοτανικός μέσα από ένα ντόμινο επενδύσεων θα γινόταν μια υπέροχη περιοχή της πρωτεύουσας.

Δεκατέσσερα χρόνια μετά ο απολογισμός είναι... ελληνικός. 

- Οι του ΣΥΡΙΖΑ έκαναν προσφυγή στο ΣτΕ να μην γίνει το έργο. Το πέτυχαν αφού το ΣτΕ το 2009 το απέρριψε όχι γιατί υπήρχαν κορμοράνοι, αλλά γιατί είχαν βάλει στο έργο εμπορικά κέντρα με προνομιακούς (άρα αντισυνταγματικούς) όρους.

- Η πανίσχυρη κατασκευαστική εταιρεία Βωβός" πτώχευσε, ο θρίαμβος ήταν ακόμα μεγαλύτερος χτυπήθηκε το κεφάλαιο στη ρίζα του. Στην ανεργία 3.000 εργαζόμενοι που έκαναν και πορείες, μάταια βέβαια, αλλά κάθε αγώνας έχει και παράπλευρες απώλειες...

- Ούτε ένας δημόσιος λειτουργός δεν βρήκε λύση στη συνέχεια. Το έργο υπήρχε στις προθέσεις λόγω της φοβερής σημασίας του, αλλά στην πράξη η ασυνεννοησία δημάρχων, υπουργών καθώς και τα εικονικά σχέδια που είχε ο κάθε ένας τους, το είχαν μονίμως στις καλένδες. (Ο ΣΥΡΙΖΑ ανήγγειλε το γήπεδο ΠΑΟ στο Γουδί και μετά, ούτε που ασχολήθηκε). 

Ξαφνικά αναλαμβάνει ο Κώστας Μπακογιάννης και τι κάνει; Διορθώνει όλες τις παρατυπίες, βρίσκει χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και επανασχεδιάζει το εγχείρημα. Το γήπεδο των 33-40.000 θέσεων θα είναι του Δήμου και θα το νοικιάζει στον ΠΑΟ που θα έχει έσοδα από τους εμπορικούς χώρους.

Ο Μπακογιάννης θα αλλάξει εκ βάθρων την Αθήνα. Έχει ήδη ξεκινήσει με καθαριότητα, ασφαλτοστρώσεις, πράσινο, Μεγάλο Περίπατο (που έχει δίκιο, το κάνει ολόσωστα), κοινωνικό τομέα (δεν βλέπεις πια άστεγους στα πεζοδρόμια) κ.α. Όμως ξέρει ότι η ανάπλαση μιας υποβαθμισμένης περιοχής όπως ο Βοτανικός που θα ξεκινήσει με το γήπεδο και θα εξαπλωθεί παντού από τον ιδιωτικό τομέα που θα ακολουθήσει είναι μια ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ. Η Αθήνα πρέπει να αλλάξει και στον Βοτανικό λοιπόν.

Περιγράφω τα παραπάνω για να ισχυριστώ ότι νοοτροπίες όπως αυτή του Κ. Μπακογιάννη θα αλλάξουν τη χώρα. Όχι προσφυγές στα ΣτΕ και μετά ωχαδερφισμός και κομματικές ατάκες στα τηλεπαράθυρα, με κάθε μεγάλο έργο στις καλένδες της αδιαφορίας και της έλλειψη σχεδιασμού. 

                                ΑΝΔΡΕΑΣ ΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης