Τι λένε τα βρετανικά ΜΜΕ για τις εξελίξεις στην Ελλάδα

Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και κανείς δεν ξέρει τι να περιμένει, σχολιάζει το BBC στην αναφορά του στα τεκταινόμενα στην Ελλάδα.

Η αίσθηση που επικρατεί είναι ότι η εξαγγελία δημοψηφίσματος δεν ήταν τελικά η υπέρτατη πράξη πατριωτισμού και δημοκρατίας που υποστήριξε ο πρωθυπουργός, αλλά αποτέλεσμα κάκιστης κρίσης του Γ. Παπανδρέου, που «χορεύει πάνω από ηφαίστειο» προσθέτει το βρετανικό δίκτυο.

Σημειώνεται επίσης ότι «το παιχνίδι έχει αλλάξει και η διάσωση της Ελλάδας δεν αποτελεί πια κορυφαία προτεραιότητα για την Ευρώπη».

Οι Τάιμς κάνουν λόγο για πρωτοφανή εξέλιξη ως προς τη απειλή αποπομπής χώρας μέλους από την ευρωζώνη, αλλά και από την ΕΕ όπως συμπεραίνει η εφημερίδα με βάση τη διατύπωση της καγκελαρίου Μέρκελ στις χθεσινές δηλώσεις της.

Συνεργάτης της εφημερίδας σχολιάζει ότι η 31η Οκτωβρίου πρέπει να μείνει στην ιστορία ως η μέρα που ο κ. Παπανδρέου έβαλε φωτιά στο μπαρούτι στα υπόγεια της ευρωζώνης, σε μια κίνηση που έχει χαρακτηριστεί «στιγμή τρέλας αλά Καντάφι».

Η Ντέιλι Τέλεγκραφ γράφει ότι η προοπτική χρεοκοπίας ανοίγει για την Ελλάδα. Τονίζεται επίσης ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός χρησιμοποίησε την απειλή δημοψηφίσματος στη σύνοδο της ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα για να εξασφαλίσει ευνοϊκότερους όρους, ωστόσο οι Ευρωπαίοι ηγέτες θεώρησαν ότι η απειλή είχε αποσυρθεί, γι’ αυτό αντέδρασαν με οργή.

Ο Γκάρντιαν και ο Ιντιπέντεντ κάνουν λόγο για «τελεσίγραφο» από Μέρκελ και Σαρκοζί, με τον Γκάρντιαν να προσθέτει ότι το θέμα της επόμενης δόσης θα συζητηθεί από το Eurogroup ή/και το Ecofin στις αρχές της επόμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες.

Η ίδια εφημερίδα σχολιάζει ότι το μοντέλο που ακολουθήθηκε στην Ελλάδα από την ευρωζώνη έχει αποτύχει, αλλά η ευρωπαϊκή πολιτική ελίτ δεν το παραδέχεται. Η πολιτική που ακολουθήθηκε οδήγησε σε συστηματική αφαίρεση της εθνικής κυριαρχίας, προσθέτει ο Γκάρντιαν.

Ο Ιντιπέντεντ αναφέρει ότι το μάθημα που πρέπει να εξαχθεί είναι ότι υπάρχει όριο στη λιτότητα χωρίς λαϊκή νομιμοποίηση.

Πηγή: 
skai.gr

Δείτε επίσης