Κλειστό προϋπολογισμό για φάρμακα θα έχουν στο εξής τα Ταμεία - για το 2012 έχει προβλεφθεί το πόσο των 2,8 δισ. ευρώ, επανέλαβε σήμερα, Πέμπτη, ο υπουργός Υγείας κ.Α. Λοβέρδος σε κοινή σύσκεψη για το φάρμακο με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των φαρμακοβιομηχάνων, των φαρμακοποιών, των φαρμακαποθηκάριων, των γιατρών και των επικεφαλής των ασφαλιστικών ταμείων.
Στη σύσκεψη, που έγινε στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού στην Κηφισίας, αφού στα κεντρικά του υπουργείου Υγείας στην Αριστοτέλους οι εργαζόμενοι των Δημοσίων Νοσοκομείων είχαν προγραμματίσει κινητοποίηση, συμμετείχαν η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων κυρία Αθηνά Δρέττα, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Γιώργος Κουτρουμάνης, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας κ. Αντ. Δημόπουλος, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Κ. Σουλιώτης και ο κ.Γιάννης Τούντας, πρόεδρος του ΕΟΦ.
Μάλιστα, όπως ανακοίνωσε ο κ. Λοβέρδος, μετεκλογικά η αρμοδιότητα του φαρμάκου θα περάσει σε ένα μόνον υπουργείο, το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλισης, που θα ανασυσταθεί.
Σύμφωνα με τον κ. Κουτρουμάνη, πάντως, τα 2,8 δισ. ευρώ που έχουν προϋπολογιστεί για την κατανάλωση φαρμάκων από τα Ταμεία για το 2012, είναι η μισή δαπάνη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια και αντιστοιχεί στο 12% της δαπάνης για τις κύριες συντάξεις. Πράγμα που σημαίνει, όπως είπε ο κ. Κουτρουμάνης, ότι «αν δεν γινόταν αυτή η εξοικονόμηση θα προβαίναμε σε ανάλογη μείωση των συντάξεων»!
Σύντομα, όπως ανακοινώθηκε στη σύσκεψη, σε όλα τα Ταμεία, είτε μπουν είτε όχι στον ΕΟΠΥΥ, θα εφαρμόζεται ενιαίο συνταγολόγιο και θα υπάρχει 100% έλεγχος της συνταγογράφησης και των παραπομπών για εξετάσεις.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο, εξετάζεται η περαιτέρω απελευθέρωση της αγοράς των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων - δηλαδή να μην είναι πλέον διατιμημένα προϊόντα - καθώς οι ασφαλισμένοι φαίνεται ότι κάθε χρόνο πληρώνουν από την τσέπη τους 800 εκατ. ευρώ λόγω της πολυφαρμακίας και της προκλητής ζήτησης.
Την ίδια ώρα στην οδό Αριστοτέλους, μπροστά από το υπουργείο Υγείας παραμένουν συγκεντρωμένοι νοσοκομειακοί γιατροί και άλλοι εργαζόμενοι των Δημοσίων Νοσοκομείων, που προχωρούν το μεσημέρι σε στάση εργασίας και έχουν προγραμματίσει απεργιακές κινητοποιήσεις την ερχόμενη εβδομάδα αντιδρώντας στα κυβερνητικά μέτρα, τα οποία όπως σημειώνουν, «οδηγούν σε πλήρη τη δημόσια υγεία». Μεταξύ άλλων διεκδικούν την απόσυρση του νομοσχεδίου για την ιατρική εκπαίδευση, επειδή «μειώνει τις θέσεις ειδικευόμενων στα νοσοκομεία και προωθεί τις ιατρικές εταιρείες».