Τα τέσσερα σενάρια από την Δευτέρα

Τέσσερασενάρια για την ερχόμενη Δευτέρα, όλα δυσμανή. με καταστροφικό φυσικά αυτό της δραχμής μέσω του όχι. Ιδού:

1.Ο πρωθυπουργός στην περίπτωση ενός "ναι", θα επιχειρήσει να επαναδιαπραγματευτεί με τους εταίρους ένα νέο πρόγραμμα-μνημόνιο, που όμως θα ακυρωθεί μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα από τους εταίρους.

Τότε ο κ. Τσίπρας θα πάει αναγκαστικά στην δραχμή ενάντια στη λαϊκή ετυμηγορία. Σ’ αυτή την περίπτωση, η αντιπολίτευση προεξοφλείται πως θα αξιοποιήσει το ύστατο όπλο που διαθέτει, δηλαδή την κατάθεση πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης.

2. Σχηματισμός άλλης κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή, που θα έχει ως εντολή την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και την προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο, ή και σε ευθετότερο χρόνο, αναλόγως της συμφωνίας στην οποία θα καταλήξουν τα κόμματα.

Το σενάριο της κυβέρνησης εθνικής ενότητας συζητείται από τη Ν.Δ., το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ. Ομως, είναι βέβαιο πως προκειμένου να δρομολογηθεί θα τεθούν όροι που, πιθανότατα, θα οδηγούν όχι μόνο τον κ. Τσίπρα εκτός Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και στην ντε φάκτο διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ.

3. Αν δεν θα επιτευχθεί συμφωνία έως τις 20 Ιουλίου και η Ελλάδα χρεοκοπήσει συντεταγμένα έναντι της ΕΚΤ, τα πράγματα περιπλέκονται. Θα ενεργοποιηθούν ρήτρες χρεοκοπίας στα ομόλογα που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές, οι τράπεζες θα παραμείνουν κλειστές για μεγαλύτερο διάστημα και θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση της τάξης των 40 - 50 δισ. ευρώ, μέρος των οποίων ενδέχεται να καλυφθεί και με «κούρεμα» καταθέσεων.

4.Στην περίπτωση επικράτησης του «Οχι», το πιθανότερο σενάριο είναι η άτακτη χρεοκοπία και τελικά η έξοδος από την Ευρωζώνη. Η νέα συμφωνία που θα προτείνουν οι εταίροι θα είναι δυσκολότερη από αυτή που απορρίφθηκε.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, οι ευρωπαϊκοί θεσμοί μην μπορώντας πλέον να αγνοήσουν τη χρεοκοπία έναντι του ΔΝΤ θα καταστήσουν άμεσα απαιτητά, ο μεν ESFS τα δάνεια, η δε EKT τα 90 δισ. του ELA που έχει δώσει στις ελληνικές τράπεζες.

Αυτές θα καταστούν αφερέγγυες και θα παραμείνουν κλειστές για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ευρώ δεν θα υπάρχουν και η κυβέρνηση θα χρειαστεί να προχωρήσει στην έκδοση νέου νομίσματος. Μέχρι να τυπώσει νέο νόμισμα θα κυκλοφορούν με το σταγονόμετρο μόνο τα ευρώ που είναι στα ντουλάπια και κάποιο είδος παράλληλου νομίσματoς (ΙοU).

Η χώρα θα είναι de facto εκτός ευρώ και οι νομικές διαδικασίες, αν και τρομερά πολύπλοκες, θα ακολουθήσουν. Νομικός τρόπος να εκδιωχθεί από την Ευρωζώνη δεν υπάρχει, αλλά καθώς θα είναι πολιτικά και χρηματοδοτικά απομονωμένη θα το ζητήσει η ίδια.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης