Συνεχείς συσκέψεις για την πορεία της πανδημίας- Αναμένονται... έξτρα μέτρα περιορισμού

Η σημαντική επιδείνωση των επιδημιολογικών δεικτών στη χώρα μας έχει σημάνει εκ νέου το «συναγερμό» στις υγειονομικές αρχές και την κυβέρνηση. Αξιοσημείωτο είναι ότι τα κρούσματα αυξάνονται παρόλο που σε πολλές περιοχές εφαρμόζεται lockdown.

Για την κυβέρνηση απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να προχωρήσει σε χαλάρωση των περιορισμών αποτελεί η υποχώρηση των κρουσμάτων, τα οποία με την σειρά τους πιέζουν τα νοσοκομεία.

Έτσι δίνει πλέον το βάρος αφενός στην προάσπιση του συστήματος υγείας που πιέζεται ξανά, αφετέρου στην αποτελεσματική υλοποίηση των μέτρων.

Βασική πηγή ανησυχίας αποτελεί η έντονη κινητικότητα των πολιτών γι’ αυτό και στο επίκεντρο των συζητήσεων βρίσκεται ο γνωστός κωδικός «6» στο 13033.

Στο μεταξύ σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως, αντί για την Παρασκευή, η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, γεγονός που υπογραμμίζει την ανάγκη νέων παρεμβάσεων.

Τα χθεσινά στοιχεία για τον αριθμό των κρουσμάτων δεν αφήνουν μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας και δεδομένη πρέπει να θεωρείται η παράταση του lockdown μέχρι τις 15 του μήνα (ώστε η κατάσταση να επανεκτιμηθεί την επόμενη εβδομάδα).

Σύμφωνα, ωστόσο, με πληροφορίες της δημόσιας τηλεόρασης αναμένεται να αυστηροποιηθεί και το ευρύτερο πλαίσιο των μέτρων με αυξημένους ελέγχους, περιορισμός της χρήσης του κωδικού «6», αύξηση των ελέγχων και των τεστ στους χώρους εργασίας και  άρση του περιορισμού της κυκλοφορίας από τις 18:00 το απόγευμα για τα Σαββατοκύριακα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες τα νέα κρούσματα κατέγραψαν ρεκόρ για το 2021, φτάνοντας τα 2.353, με τα 1.159 να είναι στην Αττική, 304 στη Θεσσαλονίκη, 112 στην Αχαΐα και 90 στη Λάρισα.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται πλέον σε 194.582, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία, διεξήχθησαν 61.255 τεστ.

Την ίδια ώρα τα νοσοκομεία ασφυκτιούν με τις νέες εισαγωγές να φτάνουν τις 289 στην επικράτεια, ενώ οι διασωληνωμένοι εκτοξεύθηκαν στους 422, ενώ 23 συνάνθρωποί μας έχασαν τη μάχη ανεβάζοντας το σύνολο των θανάτων σε 6.557.

Λόγω της ραγδαίας αύξησης των εισαγωγών η πληρότητα στις ΜΕΘ σε μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς, όπως είναι το Σωτηρία, ο Ευαγγελισμός, το Γεννηματάς και το Αττικόν έφτασε στο 100%.

Το σύστημα πιέζεται επίσης τόσο στο Ηράκλειο της Κρήτης όσο και στην Πάτρα, ενώ τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είχαν 50% αύξηση εισαγωγών.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης