Συνεκπαίδευση Ελλάδας - ΗΠΑ στη Σκύρο - F-16, αρματαγωγό και ελικόπτερα συμμετείχαν σε διάφορα σενάρια μάχης

Διμερής διακλαδική συνεκπαίδευση Ελλάδας και ΗΠΑ πραγματοποιήθηκε από 1η έως και τις 3 Δεκεμβρίου στην ευρύτερη περιοχή της Σκύρου.

Οπως ανακοινώθηκε σήμερα από το ΓΕΕΘΑ, η συνεκπαίδευση εντάσσεται στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ ενώ έλαβε χώρα υπό τον συντονισμό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ.

Η συνεκπαίδευση, τύπου LIVEX/FTX (Live Exercise/Field Training Exercise), επικεντρώθηκε στη σχεδίαση και διεξαγωγή αμφίβιων, αποβατικών και αεροναυτικών επιχειρήσεων.

Κατά τη διάρκεια της συνεκπαίδευσης, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εξασκηθούν σε σύνθετα επιχειρησιακά σενάρια, τα οποία συνέβαλαν στην ενίσχυση της συνέργειας, στην επαύξηση της μαχητικής ικανότητας, καθώς και στην βελτίωση του επιπέδου συναντίληψης και διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ελληνικών και Αμερικανικών συμμετεχουσών Ενόπλων Δυνάμεων.

Αναλυτικότερα, από Ελληνικής πλευράς συμμετείχαν από το Στρατό Ξηράς ένα ελικόπτερο AH-64D και ένα ελικόπτερο UH-1H, από το Πολεμικό Ναυτικό ένα αρματαγωγό, από την Πολεμική Αεροπορία ένα ζεύγος μαχητικών αεροσκαφών F-16 σε αποστολή Εγγύς Αεροπορικής Υποστήριξης (Close Air Support - CAS) με Τερματική Καθοδήγηση Πυρών από εξειδικευμένο προσωπικό Joint Terminal Attack Controller (JTAC) ενώ από τη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου προσωπικό από την 32 Ταξιαρχίας Πεζικού.

Από Αμερικανικής πλευράς συμμετείχε προσωπικό και μέσα από την 26th Marine Expeditionary Unit (MEU).

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης