Η συμφωνία φαίνεται ότι έκλεισε: Βόρεια Μακεδονία. Ο κ. Τσίπρας περιμένει πλέον τηλέφωνο μέχρι και την Παρασκευή και η συνέχεια θα είναι μια διακρατική συμφωνία που θα περιγράφει τι πρέπει να αλλάξουν οι Σκοπιανοί και σε πόσο χρόνο.
Στο μεταξύ κόντρα έχει ξεσπάσει ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση αναφορικά με τις εξελίξεις στο Σκοπιανό αλλά και με τη γλώσσα της πΓΔΜ.
Σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία ανέφερε ότι «η κυβέρνηση Τσίπρα, Καμμένου, Κοτζιά, για να κρατηθεί μερικούς ακόμη μήνες στην εξουσία, εμφανίζεται πια πρόθυμη να κάνει βαριές εθνικές υποχωρήσεις» .
«Γι αυτό βαφτίζει ακροδεξιά την εθνική ευαισθησία της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων και αναζητεί απεγνωσμένα άλλοθι και συνενόχους, αδυνατίζοντας την διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας» υπογράμμισε.
«Η ΝΔ είναι ξεκάθαρη: Η λύση πρέπει να είναι ενιαία, συνολική και να περιλαμβάνει τρία στοιχεία: Αλλαγή του Συντάγματος των Σκοπίων, αφαίρεση κάθε αλυτρωτικού στοιχείου και μία ονομασία για όλες τις χρήσεις εντός και εκτός σκοπιανών συνόρων. Η εκχώρηση «Μακεδονικής εθνότητας» και «μακεδονικής γλώσσας» δεν είναι αποδεκτή».
Η κυβέρνηση αππαντησε: «Το ερώτημα για τον κ. Μητσοτάκη είναι απλό και σαφές: Η «ενιαία και συνολική» λύση που ζητά, θα πρέπει να είναι στη βάση της σύνθετης ονομασίας, που διαπραγματεύθηκαν και οι κυβερνήσεις του Κώστα Καραμανλή και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη; Δηλαδή με χρήση και του όρου «Μακεδονία»; Ναι ή όχι;».
- Με προσοχή παρακολουθούν εντός και εκτός Ελλάδος τα 24 συλλαλητήρια που είναι σε εξέλιξη σε όλη τη χώρα με μοναδικό αίτημα την μη χρήση της λέξης "Μακεδονία".