Στόχος να ξεκινήσει φέτος ο νέος Σταθμός ΚΤΕΛ Ελαιώνα

Τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών έχουν, πλέον, τον κύριο λόγο για το έργο της κατασκευής του νέου σταθμού ΚΤΕΛ στον Ελαιώνα. Κι αυτό ύστερα από την θετική γνωμοδότηση της Περιφέρειας Αττικής για την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της επένδυσης της οποίας το ύψος εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 100 εκατ. ευρώ.

Η θετική γνωμοδότηση της Περιφέρειας παρότι ήταν αναμενόμενη, ρίχνει το μπαλάκι στο υπουργείο Περιβάλλοντος που θα πρέπει να εγκρίνει την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ώστε στη συνέχεια να προσδιοριστεί το χρηματοδοτικό μοντέλο, όπως και εάν το έργο υλοποιηθεί ως ΣΔΙΤ ή ως παραχώρηση.

Στόχος πάντως, είναι ο διαγωνισμός για την κατασκευή του νέου σταθμού να λάβει χώρα μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Το ΚΤΕΛ Ελαιώνα χωροθετείται σε οικόπεδο έκτασης 66 στρεμμάτων που περικλείεται από τον παράδρομο της Λ. Κηφισού, την Ιερά Οδό και τις οδούς Αγ. Άννης και Πιερίας. Θα αποτελείται από τέσσερα κτήρια.

- Στο πρώτο θα πραγματοποιείται η στάθμευση 66 λεωφορείων και τεσσάρων βοηθητικών αυτοκινήτων. Στο ίδιο κτήριο θα υπάρχει επίπεδο αναμονής επιβατών, ενώ στους υπόγειους χώρους του θα αναπτυχθούν 572 θέσεις πάρκινγκ. Επίσης, θα δημιουργηθεί κέντρο διακίνησης (cargo) ασυνόδευτων δεμάτων. Στο κτήριο αυτό θα κατασκευαστεί και ξενοδοχείο δυναμικότητας 90 κλινών.

- Το δεύτερο κτήριο αποτελεί τον πυρήνα υποδοχής των επιβατών και επισκεπτών του σταθμού και χωροθετείται στην «καρδιά» του κτηριακού συγκροτήματος. Σε αυτό θα δημιουργηθούν εμπορικές χρήσεις υπηρεσιών, συνεδριακό κέντρο 693 θέσεων, όπως και σύνδεση με το ξενοδοχείο που θα βρίσκεται στο πρώτο κτήριο.

- Το τρίτο κτήριο θα εξυπηρετεί 25 θέσεις στάθμευσης λεωφορείων διεθνών προορισμών.

- Στο τέταρτο κτήριο θα δημιουργηθεί πρατήριο καυσίμων, για τον ανεφοδιασμό των λεωφορείων. Σύμφωνα με την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων,  σε τμήματα των δωμάτων του τετάρτου κτηρίου θα μεταφυτευτούν τα ελαιόδεντρα που βρίσκονται σήμερα στο προς δόμηση οικόπεδο.

Σύμφωνα με την μελέτη, ο νέος σταθμός Ελαιώνα θα αποτελέσει πόλο έλξης, με τις χρήσεις (γραφεία, τράπεζες, καταστήματα, συνεδριακό κέντρο, ξενοδοχείο) που θα διαθέτει το συγκρότημα να αναμένεται ότι θα αναβαθμίσουν την ευρύτερη περιοχή.

 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης