Στο φως κύκλωμα που διακινούσε αναβολικά σε Ελλάδα κι εξωτερικό - Και 27 αθλητές πελάτες του

Τέλος στη δράση εγκληματικής οργάνωσης διεθνικού χαρακτήρα, η οποία εμπλέκεται στη συσκευασία, διακίνηση και διάθεση στην Ελλάδα και στο εξωτερικό παράνομων αναβολικών και άλλων φαρμακευτικών σκευασμάτων έβαλε η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας.

Για την υπόθεση συνελήφθησαν τρία άτομα, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της εγκληματικής οργάνωσης, της πλαστογραφίας, καθώς και για παραβάσεις των νομοθεσιών για τα όπλα, για την νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και για τον ερασιτεχνικό και επαγγελματικό αθλητισμό.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, τα μέλη της οργάνωσης, τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του 2017, δραστηριοποιούνταν στην αποθήκευση, εμπορία, διακίνηση, προμήθεια και χορήγηση σκευασμάτων, που περιείχαν παράνομες και απαγορευμένες αναβολικές και άλλες ουσίες, επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία.

Ακολουθούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία, καθώς χρησιμοποιούσαν διάφορους χώρους ως αποθήκες των σκευασμάτων, γυμναστήριο και κατάστημα πώλησης συμπληρωμάτων διατροφής για την περαιτέρω διακίνηση, πλαστές συσκευασίες με στοιχεία νόμιμων φαρμακοβιομηχανιών, στις οποίες τοποθετούσαν τα παράνομα σκευάσματα, καθώς και πλαστές ταινίες γνησιότητας του ΕΟΦ.

Παράλληλα, επεδίωκαν να αποκρύπτουν την προέλευση των εσόδων που αποκόμιζαν και να τα νομιμοποιούν μέσω τραπεζικών λογαριασμών τρίτων προσώπων καθώς και δελτίων τυχερών παιχνιδιών, ενώ δήλωναν στις εταιρείες ταχυμεταφορών ψευδή στοιχεία αποστολέα και διευθύνσεις κατά την αποστολή δεμάτων.

Η δράση της οργάνωσης δεν περιοριζόταν στην Ελλάδα, αλλά επεκτεινόταν και στο εξωτερικό (Ιταλία, Γερμανία, Αυστρία, Ισπανία, Γαλλία, Κύπρος, Βέλγιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Μάλτα, Ηνωμένες Πολιτείες, Ολλανδία και Λουξεμβούργο) όπου εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός αποστολών δεμάτων.

Η προμήθεια των σκευασμάτων και των πρώτων υλών για τη συσκευασία τους πραγματοποιούνταν κυρίως από την Κίνα, τη Βουλγαρία και την Πολωνία.

Μεταξύ των πελατών της οργάνωσης, τόσο στην Ελλάδα, όσο και το εξωτερικό, περιλαμβάνονται 27 αθλητές διαφόρων αθλημάτων, 10 γυμναστές-προπονητές, 10 ιδιοκτήτες γυμναστηρίων-χώρων άθλησης, ιδιοκτήτης καταστήματος πώλησης συμπληρωμάτων διατροφής και ιδιοκτήτης φαρμακείου.

Η αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο συντονισμένων και ταυτόχρονων αστυνομικών επιχειρήσεων, με τη συνδρομή και στελέχους της Europol, πρωινές ώρες της Τρίτης, σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ξάνθη, Ιωάννινα και Δράμα.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, επιχειρήσεις, οχήματα και εγκαταστάσεις, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 135.000 χάπια-αμπούλες με αναβολικές και άλλες παράνομες φαρμακευτικές ουσίες, 124.620 ευρώ, αεροβόλο πιστόλι και γεμιστήρα με 9 μεταλλικά σφαιρίδια, σιδερογροθιά και σουγιάς, 9 κινητά τηλέφωνα και ψηφιακός δίσκος αποθήκευσης, μεγάλη ποσότητα υλικού συσκευασίας και πλήθος χειρόγραφων σημειώσεων.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., τα έσοδα από την παράνομη αυτή δραστηριότητα της οργάνωσης ξεπερνούν τις 600.000 ευρώ, ενώ η συνολική αξία των κατασχεθέντων σκευασμάτων εκτιμάται ότι υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον αρμόδιο εισαγγελέα.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης