Έμπρακτα δίπλα στους πληγέντες από τις πλημμύρες που «έπνιξαν» τη Λιβύη, μετά το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel, στέκεται η Ελλάδα.
Το πρωί της Κυριακής (16/9) αναχώρησε από το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας με προορισμό το Τομπρούκ ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130, που θα μεταφέρει δύο τόνους τρόφιμα και έναν τόνο φάρμακα.
«Η Ντέρνα μοιάζει λες και έχει χτυπηθεί από μεγάλο σεισμό»
Η ανθρωπιστική βοήθεια έχει συγκεντρωθεί από τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και θα δοθεί απ’ ευθείας στους πλημμυροπαθείς της χώρας της βόρειας Αφρικής.
Σημειώνεται ότι, εκτός από την ανθρωπιστική βοήθεια, θα σταλεί και υγειονομικό κλιμάκιο αποτελούμενο από στρατιωτικούς γιατρούς και νοσηλευτές για τη συνδρομή των τραυματιών και των ασθενών.
Μειώνονται οι ελπίδες για επιζώντες
Η Λιβύη βιώνει τις τελευταίες ημέρες μια τεραστίων διαστάσεων καταστροφή εξαιτίας της κακοκαιρίας. Έξι ημέρες μετά το φωνικό πέρασμα του Daniel, στη Ντέρνα, την πόλη που έχει πληγεί περισσότερο, οι ελπίδες πως θα βρεθούν επιζώντες εξανεμίζονται.
Κατακλυσμιαίες βροχές προκάλεσαν ρήξη δυο φραγμάτων, με αποτέλεσμα πελώριοι όγκοι νερού, εύρους τσουνάμι, να καταπιούν τα πάντα στον διάβα τους.
Οι πλημμύρες άφησαν πίσω σκηνικό καταστροφής κι απελπισίας σε μεγάλο μέρος της πόλης, και στις δυο πλευρές του ρέματος που τη διασχίζει. «Η Ντέρνα μοιάζει λες και έχει χτυπηθεί από μεγάλο σεισμό», διαπίστωσε φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.
Χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις πλημμύρες ενώ χιλιάδες είναι και αυτοί που παραμένουν αγνοούμενοι. Ολόκληρα κτίρια παρασύρθηκαν από τα νερά. Άλλα καταστράφηκαν, ενώ σε πολλά αυτοκίνητα διακρίνονται να έχουν σμπαραλιαστεί πάνω σε τοίχους.
Πριν από την καταστροφή, η πόλη είχε 100.000 κατοίκους. Από αυτούς, «τουλάχιστον 10.000» άνθρωποι αγνοούνται, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ενώ ο ακριβής απολογισμός των θυμάτων παραμένει σε αυτό το στάδιο άγνωστος.
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης της Κυρηναϊκής, της ανατολικής Λιβύης, κάνουν λόγο για τουλάχιστον 3.000 νεκρούς, όμως αρκετοί φοβούνται πως ο απολογισμός των θυμάτων στην πραγματικότητα θα είναι πολύ πιο βαρύς.
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) κάνει λόγο για πάνω από 38.000 εκτοπισμένους στο ανατολικό τμήμα της διχασμένης χώρας, 30.000 μόνο στη Ντέρνα.
Η Μανοέλ Καρτόν, ιατρική συντονίστρια ομάδας των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) η οποία αναπτύχθηκε στην περιοχή πριν από τρεις ημέρες, μίλησε για «χαοτική» κατάσταση, που εμποδίζει τη σωστή καταγραφή και ταυτοποίηση των θυμάτων.
«Επιτόπου βρίσκονται πολλοί εθελοντές από όλη τη Λιβύη και το εξωτερικό. Επείγει ο συντονισμός της βοήθειας», επέμεινε.
«Τα περισσότερα θύματα θάβονται (…) τόσο σε νεκροταφεία όσο και σε ομαδικούς τάφους», ωστόσο «πολλά» δεν έχουν αναγνωριστεί, πάνω από όλα αυτά που ξεβράζονται «κατά μεγάλους αριθμούς από τη θάλασσα», σημείωσε. «Αυτοί που τα βρίσκουν τα θάβουν κατευθείαν», κατέληξε.