Στενεύει ο κλοιός για τους παραλήπτες της έκθεσης Τσιόδρα-Λύτρα

Yπό στενό δικαστικό και πολιτικό κλοιό βρίσκονται οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που παρέλαβαν, και ενδεχομένως αγνόησαν, την περιβόητη επιστημονική μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα, την ώρα που τα κυβερνητικά στελέχη το ένα μετά το άλλο διαβεβαιώνουν ότι δεν γνώριζαν την ύπαρξή της, ενώ ο κ. Λύτρας έχει ξεκαθαρίσει ότι ενημερώθηκαν «άμεσα και επανειλημμένα» οι αρμόδιοι σε ανώτατο επίπεδο.  

Στον απόηχο της άμεσης παρέμβασης της ελληνικής δικαιοσύνης η οποία ενέταξε την μελέτη Τσιόδρα-Λύτρα στην υπάρχουσα δικογραφία για τις συνθήκες που επικρατούν στις ΜΕΘ η αντιπολίτευση κάλεσε την κυβέρνηση στη Βουλή να αποκαλύψει τους αξιωματούχους που πήραν στα χέρια τους τη μελέτη.

«Ο κ. Λύτρας σε κεντρικό δελτίο ειδήσεων ανέφερε πως η μελέτη είχε κοινοποιηθεί στους αρμόδιους για τη λήψη αποφάσεων.

Σας ρωτούμε ποιοι και πότε πήραν στα χέρια τους τη μελέτη; Θέλουμε επίσημα απάντηση ενώπιον του Ελληνικού Κοινοβουλίου» ρώτησε την κυβέρνηση η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου.

Στη Βουλή δεν υπήρξε απάντηση στο ερώτημα της κυρίας Γιαννακοπούλου. Αργότερα, όμως, κυβερνητικές διαρροές σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης εμφάνισαν ως παραλήπτη της επίμαχης μελέτης τον ΓΓ Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτη Πρεζεράκο.

Πρεζεράκος: Δεν έλαβα εγώ τη μελέτη

Στη συνέχεια όμως ο ίδιος ο κ. Πρεζεράκος διέψευσε κατηγορηματικά τις αιτιάσεις ότι εκείνος παρέλαβε την έρευνα. «Με αφορμή “δημοσιογραφικές πληροφορίες” που διακινούνται σε Μ.Μ.Ε και αναφέρονται στο πρόσωπό μου, δηλώνω ότι ουδέποτε μού παραδόθηκε επιστημονική μελέτη που να σχετίζεται με τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), η λειτουργία των οποίων, ούτως η άλλως, δεν άπτεται των αρμοδιοτήτων του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας» ανέφερε.

Πλεύρης: Έψαξα στο υπουργείο αλλά δεν βρήκα τίποτα…

Για μη εμπλοκή του κ. Πρεζεράκου έκανε λόγο και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος αποκάλυψε επίσης ότι αναζήτησε την μελέτη στο υπουργείο του αλλά δεν κατόρθωσε να βρει κανένα ίχνος της. «Έψαξα τα πρωτόκολλα του Υπουργείου. Δεν υπάρχει η μελέτη…» ανέφερε.

Ο κ. Πλεύρης διαβεβαίωσε ταυτόχρονα ότι η μελέτη δεν παραδόθηκε ούτε στο Μέγαρο Μαξίμου. Απέφυγε, όμως, να διευκρινίσει αν ρώτησε ως αρμόδιος υπουργός τον κ. Τσιόδρα και τον κ. Λύτρα σε ποιους παρέδωσαν τη μελέτη αλλά και τι του απάντησαν.  

Οικονόμου: Δεν ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού

Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένος ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν γνώριζε τίποτα για το περιεχόμενο της επίμαχης μελέτης.

«Όντως δεν ήταν σε γνώση του  Πρωθυπουργού η μελέτη» ανέφερε και δεσμεύτηκε ότι πλέον η κυβέρνηση θα προβεί σε αξιολόγησή της.

«Όποια στοιχεία επιστημονικά, τεκμηριωμένα έρχονται στο φως και μπορούν να οδηγήσουν σε συμπεράσματα, αξιολογούνται και συνυπολογίζονται» είπε και αναγνώρισε ότι με λιγότερη πίεση στις Μ.Ε.Θ. και λιγότερες διασωληνώσεις, θα έχουμε λιγότερες απώλειες.

Σκέρτσος: Αδιάφορο αν τη γνωρίζαμε ή όχι

Σε διαφορετικό τόνο, όμως, σε τοποθέτησή του στη Βουλή ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος δήλωσε μεν ότι είναι αδιάφορο εάν η κυβέρνηση γνώριζε ή όχι τη μελέτη Τσίδρα-Λύτρα αλλά στη συνέχεια διαβεβαίωσε ότι δεν την γνώριζε.

«Δεν την γνωρίζαμε, απαντήθηκε και καθημερινά θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι η Κυβέρνηση λαμβάνει δεκάδες αντίστοιχες εισηγήσεις, στατιστικά στοιχεία, τα μελετάει όλα, τα αξιολογεί όλα» είπε προσθέτοντας το όνομά του στα κυβερνητικά στελέχη που δεν γνώριζαν την έρευνα.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης