Στα όρια της χρεοκοπίας η ΔΕΗ από οφειλές και αδυναμία λύσεων

Το ρεύμα στην Ελλάδα είναι πλέον ακριβότερο και από το... ενοίκιο για επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Έτσι δεν είναι περίεργο ότι η ΔΕΗ βιώνει μια καταστροφή: Οι απλήρωτοι λογαριασμοί έχουν φτάσει τα 3 δισ. ευρώ (!) παρά την δοσοποίηση των οφειλών που σαν εγχείρημα απέτυχε παταγωδώς.

Οι εν λόγω οφειλές είναι ο μισός ετήσιος τζίρος του Οργανισμού και δεν φαίνεται πως το κλίμα μπορεί να αντιστραφεί. Οι μετρήσεις δείχνουν ότι ένας στους τρεις πελάτες δεν πληρώνει, κάθε μήνα η ΔΕΗ ανακαλύπτει πάνω από 1.000 ρευματοκλοπές, οι καλοί πελάτες προτιμούν τους φθηνότερους ιδιώτες πάροχους κ.λ.π.

Υπάρχουν και χειρότερα: Η ΔΕΗ έχει ξεμείνει από ρευστότητα και δεν είναι πλέον σε θέση να πληρώνει προμηθευτές και άλλες υποχρεώσεις πλην μισθοδοσίας. Στα υψηλά κλιμάκια της διοίκησης μάλιστα σιγοψυθυρίζουν και την πιθανότητα πτώχευσης, κάτι που θα επέφερε πολλαπλό πλήγμα στην ελληνική οικονομία.

Τέλος και η ρύθμιση των 36 δόσεων δεν αποδίδει αφού οι περισσότεροι την εγκαταλείπουν με την ΔΕΗ να δίνει άτοκες παρατάσεις...

Και το πρόβλημα της ΔΕΗ είναι πρωτίστως πολιτικό. Η κυβέρνηση αδυνατεί να το επιλύσει ενώ η απάιτηση των δανειστών για ιδιωτικοποίηση μέρους της δεν είναι βέβαιον ότι θα αποδειχθεί επαρκής λύση.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης