Σε ασφαλή όρια η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από κεραίες κινητών

Η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) δημοσιοποίησε τα συγκεντρωτικά στοιχεία που αφορούν τις μετρήσεις ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας, οι οποίες διενεργήθηκαν το έτος 2020 σε σταθμούς κεραιών, με σκοπό τον έλεγχο της τήρησης των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού.

Διαπιστώθηκαν 11 περιπτώσεις υπερβάσεων των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία: οι εννέα εξ αυτών αφορούσαν σταθμούς κεραιών σε θέσεις εκτός αστικού ιστού, δηλαδή σε περιοχές που συνιστούν «πάρκα κεραιών», ενώ οι υπόλοιπες δύο αφορούσαν κεραιοδιατάξεις εντός αστικού ιστού.

Παρά τους περιορισμούς λόγω της πανδημίας, η ΕΕΑΕ διατήρησε πέρυσι τον αριθμό των επιτόπιων ελέγχων στα επίπεδα των προηγούμενων ετών. Διενεργήθηκαν έλεγχοι και επί τόπου μετρήσεις σε 1.915 σταθμούς κεραιών σε όλη τη χώρα.

Στην πλειονότητά τους ήταν αυτεπάγγελτοι έλεγχοι, ενώ μικρός αριθμός αφορούσε ελέγχους που έγιναν κατόπιν αιτημάτων πολιτών ή φορέων. Περίπου το 83% των ελέγχων αφορούσε σταθμούς κεραιών κινητής τηλεφωνίας, ενώ το υπόλοιπο σταθμούς κεραιών ραδιοφωνίας και τηλεόρασης και σταθμούς κεραιών σταθερής τηλεφωνίας.

Η ΕΕΑΕ έδωσε στη δημοσιότητα και την έκθεση απολογισμού λειτουργίας του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων (ΕΠΗΠ) για το έτος 2020.

Το ΕΠΗΠ είναι ένα πανελλαδικό τηλεμετρικό δίκτυο 500 σταθερών σταθμών μέτρησης, τα αποτελέσματα του οποίου προβάλλονται σε πραγματικό χρόνο (on-line) στη διαδικτυακή πύλη paratiritirioemf.eeae.gr.

Εκτός των σταθερών σταθμών μέτρησης, το ΕΠΗΠ περιλαμβάνει και κινητούς σταθμούς, που πέρυσι λειτούργησαν σε οκτώ δήμους.

Όπως προκύπτει από την ανάλυση των συγκεντρωτικών αποτελεσμάτων του 2020, οι τιμές που έχουν καταγραφεί από όλους τους σταθερούς και κινητούς σταθμούς μέτρησης, είναι πολύ χαμηλότερες των θεσπισμένων ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού.

 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης