Σαμαράς: Σκεπτόμαστε να εκχωρήσουμε σε ιδιώτες ερημονήσια του Αιγαίου

Ο Αντώνης Σαμαράς φέρεται αποφασισμένος να ασχοληθεί και να επιβάλλει πρακτικές σε θέματα που ήσαν διαχρονικά ταμπού για την ελληνική κοινωνία. Ένα από αυτά είναι τα χιλιάδες ακατοίκητα νησιά της χώρας. Από τα 6.500 περίπου (μαζί με τις βραχονησίδες) κατοικούνται λιγότερα από 140..!

Σε συνέντευξή του στην Le Monde, o ο κ. Σαμαράς ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη "να πωλήσει τα ακατοίκητα νησιά της». (Αυτός είναι ο τίτλος της συνέντευξης στην ηλεκτρονική έκδοση της γαλλικής εφημερίδας).

Για το θέμα των νησιών ο κ. Σαμαράς λέει συγκεκριμένα: «Δεν υπάρχουν ιδιωτικά νησιά, αλλά βραχονησίδες, ακατοίκητες, στο μέσο του αρχιπελάγους. Στην περίπτωση που δεν τίθεται πρόβλημα εθνικής ασφάλειας, αυτές οι βραχονησίδες μπορούν να έχουν μία εμπορική εκμετάλλευση. Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να ξεπουληθούν, αλλά να μετατραπεί ένα άγονο έδαφος που κανείς δεν το χρησιμοποιεί, σε ένα κεφάλαιο το οποίο μπορεί να αποδώσει έσοδα, σε μία σωστή τιμή».

Αναλυτές εκτιμούν ότι η αξιοποίηση των ακατοίκητων νησιών στην Ελλάδα θα εξυπηρετούσε και την οικονομία αλλά και το εθνικό συμφέρον. Η ελληνοτουρκική κρίση στο Αιγαίο δεν θα είχε νόημα αν τα νησιά είχαν ζωή, ανθρώπους, ανάπτυξη. Ακόμα και κίνητρα θα έπρεπε να δοθούν για την εγκατάσταση νέων ανθρώπων σε αυτά.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις, αφού ανεβάζει τον στόχο πάνω από τα 30 δισ. το 2016, ο κ. Σαμαράς αναφέρει: «Πρέπει να διαλύσουμε οποιαδήποτε αμφιβολία σχετικά με το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη. Πώς μπορούμε να προχωρήσουμε σε ιδιωτικοποιήσεις, εάν κάθε μέρα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σπεκουλάρουν δημοσίως σχετικά με το 'ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ'; Αυτό πρέπει να σταματήσει. Αν κάνουμε τη δουλειά μας, η Ελλάδα μπορεί να σωθεί. Όλος ο κόσμος θα έχει κέρδος από μια επιτυχία της Ελλάδας.

Θέλω να σβήσω την ιδέα ότι η Ελλάδα είναι εδώ για να δημιουργεί πρόβλημα. Είμαι εδώ για την επίλυσή του. Αλλά χρειαζόμαστε αέρα για να βρούμε την αναπνοή μας».

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης