Σοκ από την προβολή βίντεο στον Άρειο Πάγο όπου έδειχνε Τούρκοι δικαστικοί να κατεβαίνουν από την έδρα και να οδηγούνται σε κλούβες για να οδηγηθούν στις φυλακές. Το μήνυμα ήταν: 'Εκεί θα στείλουμε του 8 Τούρκους;"
Στο μεταξύ μια πρώτη ανακούφιση σε κάθε δημοκράτη Έλληνα έφερε η εισαγγελική πρόταση υπέρ της μη έκδοσης των δύο από τους οκτώ Τούρκους αξιωματικούς για τους οποίους σήμερα εκδικάστηκε το αίτημα των τουρκικών αρχών για έκδοση τους στη γείτονα.
Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός κυρία Βασδιλική Θεοδώρου, πρότεινε κατ΄αρχήν την απόρριψη του αιτήματος των τουρκικών αρχών τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι τα στοιχεία που έχουν σταλεί πάσχουν από γενικότερες και αοριστία.
Σε κάθε περίπτωση, όμως τόνισε η εισαγγελική λειτουργός, ακόμα και αν το αίτημα των τουρκικών αρχών γίνει δεκτό, πρέπει επί της ουσίας να απορριφθεί καθώς, όπως ανέφερε υπάρχουν σοβαρότατα στοιχεία που συνηγορούν ότι οι φυγάδες, δεν πρόκειται να τύχουν δίκαιης δίκης στη γείτονα, αφού ο κίνδυνος να υποστούν βασανιστήρια και εξευτελισμούς είναι άμεσος ενώ δεν αποκλείεται ακόμα και να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους λόγω της ενδεχόμενης πιθανότητας να επανέλθει η θανατική ποινή στην Τουρκία.
Οι δύο Τούρκοι, με τις τοποθετήσεις τους ενώπιον του αρμοδίου Τμήματος του Αρείου Πάγου που εκδίκασε την υπόθεση, τόνισαν ότι στην Τουρκία υπάρχει παραβίαση και των πλέον στοιχειωδών δικαιωμάτων των κατηγορουμένων, ότι γίνονται βασανιστήρια σε ύποπτους και άτομα που συλλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα τύχουν δίκαιης δίκης.
Οι δύο πρώτοι από τους οκτώ - για τους οποίους ζητείται η έκδοσή τους στην Τουρκία- που δικάστηκαν σήμερα, είχαν σε πρώτο βαθμό από το Συμβούλιο Εφετών αντιφατική δικαστική μεταχείριση. Για τον ένα είχει κριθεί να μην εκδοθεί και για τον άλλον το αντίθετο.
Πάντως κατά τη σημερινή, πρώτη δίκη, ενώπιον του Αρείου Πάγου, πολλοί άνθρωποι της πνευματικής ζωής και της πολιτικής που τάσσονται κατά της έκδοσής τους ήταν παρόντες, ενώ πολλοί από αυτούς κατέθεσαν και ως μάρτυρες.