Περιβαλλοντικό τριήμερο στην Αστυπάλαια που θέλει να κρατήσει την εικόνα της

Στην Αστυπάλαια, είχαμε ένα «περιβαλλοντικό τριήμερο» που διοργάνωσε ο Δήμος του νησιού. Ο υφυπουργός Τουρισμού καθ. Μάνος Κόνσολας, τόνισε την αναγκαιότητα να στραφούν τα νησιά – και ιδίως τα μικρότερα νησιά – στις ποιοτικές, ήπιες και εναλλακτικές μορφές τουρισμού και στην επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις και υποδομές.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν οι δυναμικές παρεμβάσεις από τον Δήμαρχο Σαρωνικού, τον Δήμαρχο Τρικάλων και τον Δήμαρχο Νισύρου. Σημαντική ήταν η ξεκάθαρη θέση του Δημάρχου Αστυπάλαιας ενάντια στον καταστροφικό σχεδιασμό εγκατάστασης βιομηχανικών αιολικών πάρκων στο νησί- ένα σχεδιασμό που έγινε τα προηγούμενα χρόνια ερήμην των τοπικών κοινωνιών και της τοπικής αυτοδιοίκησης, με γνώμονα τις τυχοδιωκτικές επενδύσεις και το ευκαιριακό κέρδος μεγάλων επενδυτικών ομίλων και εταιρειών.

Παρόλο που η τοπική κοινωνία στηρίζει απόλυτα μία πιθανή εγκατάσταση ΑΠΕ ήπιας κλίμακας που θα μπορούσε να εξασφαλίσει την ενεργειακή αυτονομία του νησιού, εκφράστηκε ξεκάθαρα η καθολική αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, έναντι στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων βιομηχανικής κλίμακας.

Παράλληλα στις ίδιες περιοχές σχεδιάζουν βιομηχανικές ζώνες και φαραωνικά έργα τσιμεντοποίησης, διάνοιξης δρόμων, εκσκαφών κλπ., δηλαδή τη μη- αναστρέψιμη βεβήλωση του φυσικού και αισθητικού τοπίου των νησιών.

Αξιοσημείωτος είναι ο έντονος προβληματισμός και η μεγάλη ανησυχία του συνόλου της τοπικής κοινωνίας και των αρχών της Αστυπάλαιας για το θέμα αυτό, με δυναμική συμμετοχή στις συζητήσεις από κατοίκους όλων των ηλικιών.


Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης