Παρέμβαση Παπαδήμου ζητούν τα πανεπιστήμια

Κοινή επιστολή από τους πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Αθηνών και του ΕΜΠ.

Την παρέμβαση του πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας ζητούν οι πρυτάνεις των δυο μεγαλύτερων ΑΕΙ της πρωτεύουσας, ο κ. Θ. Πελεγρίνης του Πανεπιστημίου Αθηνών και ο κ. Σ. Σιμόπουλος του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου.

Οι δυο πρυτάνεις ζητούν από τον Πρωθυπουργό, επικαλούμενοι και την ιδιότητά του ως πανεπιστημιακού καθηγητή, την παρέμβαση του για να εξομαλυνθεί η ένταση που έχει ξεσπάσει στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας με δεδομένη την αντιπαράθεση για το θέμα της εφαρμογής του νέου Νόμου Πλαίσιο για τα ΑΕΙ.

«Εξοχότατε κύριε πρόεδρε της ελληνικής κυβέρνησης» ξεκινάει η επιστολή των δυο πρυτάνεων «απευθυνόμαστε σε εσάς, όχι μόνο λόγω της ιδιότητας σας ως πρωθυπουργού της χώρας αλλά και ως καθηγητού με γνώση των πανεπιστημιακών πραγμάτων».

Και οι δύο πρυτάνεις συνεχίζουν: «Γνωρίζουμε όλοι την εκρηκτική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η κοινωνία μας λόγω της κρίσης την οποία διέρχεται η χώρα μας. Είναι γνωστό, ήδη από την αρχή της ακαδημαϊκής χρονιάς, ότι τα Πανεπιστήμια μας, που από τη φύση τους είναι κοντά στο να αφουγκράζονται τον παλμό της κοινωνίας μας, βρίσκονται σε αναταραχή. Είναι γνωστό, επίσης, ότι η αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων αναφορικά προς την εφαρμογή του Ν.4009/11 δημιουργεί προβλήματα που οδηγούν τη λειτουργία των ελληνικών πανεπιστημίων σε αδιέξοδο.

Πρεσβεύουμε ότι σ αυτή την δύσκολη κατάσταση χρειάζεται καταλαγή και θα σας παρακαλούσαμε να χρησιμοποιήσετε το κύρος σας προκειμένου να εκτονωθεί αυτή η δυσάρεστη για όλους κατάσταση, πολλώ μάλλον αφού υπάρχει ο κίνδυνος να επιδεινωθεί και να καταλήξει σε αλόγιστη βία. Ο ίδιος, άλλωστε, κύριε Πρωθυπουργέ, πολύ ορθά έχετε διακηρύξει, με τον πλέον επίσημο τρόπο, από του βήματος της Βουλής των Ελλήνων, ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την αντιμετώπιση της κρίσης που διέρχεται η χώρα μας είναι η ενότητα μας, η οποία, δυστυχώς, υπονομεύεται από την προσπάθεια βεβιασμένης εφαρμογής του Νόμου για τα Πανεπιστήμια» σημειώνουν οι δύο πρυτάνεις και καταλήγουν: «Οι καιροί ου μενετοί».

Η επιστολή στάλθηκε, με δεδομένη τη δήλωση της υπουργού Παιδείας κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου, ότι η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων θα κοπεί εάν δεν έχουν εκλέξει τις νέες διοικήσεις που ορίζει ο νέος νόμος μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, όπου και λήγει η σχετική προθεσμία.

Μέχρι σήμερα κανένα πανεπιστήμιο δεν έχει εκλέξει νέες διοικήσεις και οι νυν διοικήσεις τους δηλώνουν ότι ακόμη και αν δεν έθεταν συνταγματικές ενστάσεις, δεν θα προλάβαιναν να το κάνουν εντός της προθεσμίας.


Επιστολή και για τις πιάτσες ναρκωτικών

Παράλληλα, νέα έκκληση στις αρχές να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της χρήσης και διακίνησης των ναρκωτικών γύρω από τα Προπύλαια αλλά και το Πολυτεχνείο κατά τις απογευματινές και νυκτερινές ώρες απηύθυναν για ακόμη μια φορά ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θ. Πελεγρίνης και ο πρύτανης του ΕΜΠ κ. Σ. Σιμόπουλος.

Στην κοινή επιστολή τους προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Τέντε, υπενθυμίζουν ότι έχουν απευθυνθεί επανειλημμένα στους αρμόδιους υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Δικαιοσύνης αλλά και Πολιτισμού και Τουρισμού για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο γύρω από τα Προπύλαια, μεταξύ των ιστορικών κτιρίων της Ακαδημίας και της Βιβλιοθήκης, αλλά και γύρω από το ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου στην οδό Πατησίων.

Ζητούν έτσι με την επιστολή τους προς τον κ. Τέντε να αναλάβει πρωτοβουλία για την σύγκλιση κοινής σύσκεψης με τον Δήμος Αθηναίων, τους αρμόδιους πρυτάνεις και τους εκπροσώπους της Αστυνομίας ώστε να λυθεί το πρόβλημα.

Πηγή: 
tovima.gr

Δείτε επίσης