Παρά την δεκαήμερη καραντίνα οι αριθμοί επιμένουν

Δέκα ημέρες μετά την εφαρμογή του εθνικού lockdown και ακόμα η πανδημία στη χώρα μας και κυρίως οι «σκληροί» δείκτες, όπως οι νοσηλείες στις ΜΕΘ και οι θάνατοι, παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Οι ειδικοί επιστήμονες προειδοποιούν για άλλη μία πολύ δύσκολη εβδομάδα κορωνοϊού, ειδικά για το σύστημα υγείας που θα συνεχίσει να αισθάνεται την ασφυκτική πίεση της πανδημίας.

Η δυσκολία κάμψης της πορείας της επιδημίας αποδίδεται στην εκθετική αύξηση των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα πριν από την εφαρμογή του lockdown, την πιο ελαφριά μορφή απαγορευτικού που επελέγη, αλλά και την πιο «χαλαρή» εφαρμογή του από τους πολίτες, σε σύγκριση με το lockdown της περασμένης άνοιξης.

Διαφαίνεται μια τάση σταθεροποίησης στον αριθμό των νέων διαγνώσεων, αλλά εάν δεν υπάρξει γρήγορη μείωσή τους σε επίπεδα που μπορεί να είναι διαχειρίσιμα για το ΕΣΥ, πιθανότατα να χρειαστεί αυστηροποίηση των περιοριστικών μέτρων αλλά και βραχυπρόθεσμη παράταση του lockdown, ακόμη και με τοπικό χαρακτήρα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο επιθυμητός στόχος για άρση του lockdown με σχετική ασφάλεια είναι να μειωθούν τα νέα κρούσματα στα 500.

 Η Αττική την προηγούμενη εβδομάδα παρουσίασε την ηπιότερη επιβάρυνση της επιδημιολογικής της κατάστασης των τελευταίων 30 ημερών, ωστόσο αυτή η εξαιρετικά εύθραυστη πιθανή βελτίωση δεν είναι επαρκής για να ελαφρύνει την πίεση στο σύστημα υγείας άμεσα. 

Συνολικά, χθες το πρωί, νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία της χώρας 3.527 ασθενείς με κορωνοϊό, εκ των οποίων περισσότεροι από τους μισούς (1.920) σε νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης (3η ΥΠΕ και 4η ΥΠΕ).

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης