Παγιδευμένες συνομιλίες από ΕΥΠ αποκαλύπτουν μεγάλο λαθρεμπόριο καυσίμων

βυτιοφόρο

Κάθε βυτιοφόρο με λαθραία καύσιμα έχει κέρδος 36.000 ευρώ.

Εκατοντάδες τηλεφωνικές συνομιλίες κρατικών υπαλλήλων που εμπλέκονται σε ευρύτατης κλίμακας λαθρεμπόριο καυσίμων έχει στα χέρια της η ΕΥΠ.

Πιο συγκεκριμένα σαφείς αιχμές για την εμπλοκή υπαλλήλων της Δημοτικής Αστυνομίας, του ΣΔΟΕ αλλά και της Ελληνικής Αστυνομίας στο κύκλωμα του παραεμπορίου άφησε χθες υψηλόβαθμος υπηρεσιακός παράγοντας του υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας συνομιλώντας με δημοσιογράφους, αποκαλύπτοντας ότι η ΕΥΠ παρακολουθεί, ήδη, στελέχη της δημοτικής αστυνομίας - κυρίως - μεγάλων δήμων προκειμένου να αποκαλυφθεί η παράνομη διασύνδεση. Την ίδια ώρα ο κρατικός μηχανισμός, όπως προκύπτει από τα μέχρι στιγμής στοιχεία αλλά και από τις καταγγελίες του ίδιου στελέχους του υπουργείου, αδυνατεί να εντοπίσει, να κατασχέσει και να καταστρέψει προϊόντα που πλέον δεν βρίσκονται μόνο στα πεζοδρόμια αλλά ακόμη και στα ράφια του νόμιμου καταστημάτων.

Από την άλλη πλευρά και παρά τις όποιες πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί από ορισμένους δήμους (πχ ο Δήμος Πειραιά) για την πάταξη του φαινομένου, το παραεμπόριο στο σύνολο της χώρας συνεχίζει να ανθεί στερώντας από τις νόμιμες επιχειρήσεις και τον κρατικό κορβανά πολύτιμα έσοδα. Υπενθυμίζεται ότι το παραεμπόριο μεταφράζεται σε 25 δισ. ευρώ λιγότερη ρευστότητα στην ελληνική αγορά και απώλεια άνω των 6 δισ. ευρώ φόρους.

Επίσης, συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, μεταξύ μηχανισμών του υπουργείου Οικονομικών (υπηρεσιακούς, εφοριακούς και τελωνειακούς) με τμήμα της αλυσίδας διακίνησης καυσίμων «δείχνει» το υπουργείο Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, από το γεγονός ότι έως τώρα δεν έχουν εγκατασταθεί τα συστήματα εισροών - εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίμων.

Σύμφωνα με το ίδιο ανώτερο στέλεχος του υπουργείου, το σύστημα εισροών - εκροών θα περιόριζε δραστικά το λαθρεμπόριο καυσίμων, δεν εγκαθίσταται όμως καθώς ''παρακωλύεται'' εκ των έσω, εδώ και χρόνια, η όλη διαδικασία. Όπως είπε ο ίδιος, αντίθετες δηλώνουν και οι εταιρείες εμπορίας υγρών καυσίμων, οι οποίες υποστηρίζουν ότι τα τιμολόγια και τα παραστατικά αρκούν για τον φορολογικό έλεγχο και ότι δεν χρειάζονται περαιτέρω στοιχεία.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης