Πήραν μπρος οι έρευνες για υδρογονάνθρακες ανοιχτά της Κρήτης και της Πελοποννήσου

Τις σεισμικές έρευνες δυτικά της Κρήτης και νότια της Πελοποννήσου για τη διερεύνηση κοιτασμάτων φυσικού αερίου, άρχισε η ExxonMobil, όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας.

«Έχει ξεκινήσει το πλοίο. Απλώνει τα καλώδια που σέρνει με τα ακουστικά, όπου λαμβάνει επιστροφή των κυμάτων για να μπορεί να προσδιορίσει τις δομές τις γεωλογικές», ανέφερε συγκεκριμένα μιλώντας στην ΕΡΤ1.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τρίτη το Πολεμικό Ναυτικό εξέδωσε Navtex για σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο πέλαγος, το δυτικό πέλαγος και δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης από το πλοίο Sanco Swift.

Ο κ. Σκρέκας ανέφερε πως «το κοίτασμα το οποίο πιθανολογούμε ότι υπάρχει νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου ίσως είναι η τελευταία ελπίδα που έχει η εξορυκτική βιομηχανία για να βρει μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στην περιοχή της ανατολικής Ευρώπης».

Σημείωσε ωστόσο ότι «μέχρι να τρυπήσουμε και να δούμε τι υπάρχει πραγματικά όλα είναι σε επίπεδο εκτιμήσεων».

Τα δύο οικόπεδα καλύπτουν μία θαλάσσια περιοχή εμβαδού 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Μετά την πρόσκτηση σεισμικών δεδομένων, θα ακολουθήσει η επεξεργασία των δεδομένων εντός των επόμενων 6 μηνών για την απεικόνιση των γεωλογικών δομών του υπεδάφους. Μετά την ερμηνεία των συλλεγμένων και επεξεργασμένων σεισμικών δεδομένων σε συνδυασμό με τα υπάρχοντα γεωλογικά μοντέλα και άλλα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, θα ακολουθήσουν, κατά σειρά:

  • Πρώτον, η επιλογή και ιεράρχηση στόχων για διενέργεια ερευνητικών γεωτρήσεων.
  • Δεύτερον, η σύνταξη μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για ερευνητική γεώτρηση, και
  • Τρίτον, η έναρξη διαγωνιστικής διαδικασίας για τη διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης. Απώτερος στόχος είναι η λήψη απόφασης γεώτρησης εντός του 2024 και διενέργεια της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης μέσα στο 2025.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης