Ο νέος φράχτης στον Έβρο θα είναι και αντιπλημμυρικό έργο

Την επέκταση του μεταλλικού φράχτη στον Έβρο, την ολοκλήρωση του έργου της ηλεκτρονικής επιτήρησης των χερσαίων συνόρων, καθώς και αντιβαλλιστικά παρατηρητήρια, περιλαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης για τη θωράκιση των ελληνοτουρκικών συνόρων.

Το σχέδιο παρουσίασε, στη Βουλή ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αποκαλύπτοντας ότι την περίοδο 28 Φεβρουαρίου – 28 Μαρτίου 2020, αστυνομία και στρατός απέτρεψαν την απόπειρα εισβολής 59.000 ατόμων.

Αναφερόμενος στα τεχνικά χαρακτηριστικά του φράχτη ο Υπουργός, επισήμανε ότι ο χαρακτήρας του είναι αμυντικός, ενώ λόγω της μορφολογίας της περιοχής θα κατασκευαστεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να λειτουργήσει κι ως αντιπλημμυρικό έργο για την προστασία καλλιεργειών και οικισμών.

Σύμφωνα με τον κ. Χρυσοχοΐδη ο φράχτης θα αποτελείται από ισχυρό μεταλλικό κιγκλίδωμα, χάλυβα ύψους 5 μέτρων και κοιλοδοκούς. Το επάνω μέρος του, περίπου 1,25 μέτρα,  θα απαρτίζεται από επίπεδη λεία λαμαρίνα με αντιαναρριχητική λειτουργία, ενώ θα προσαρμοστούν προεξοχές για αγκαθωτή κονσερτίνα (συρματόπλεγμα) .

Το κιγκλίδωμα θα εδράζεται σε πασσάλους οι οποίοι θα θεμελιώνονται  σε βάθος 6 μέτρων επειδή η περιοχή είναι πλημμυρική. Το χρονοδιάγραμμα παράδοσης του έργου εκτιμάται ότι θα υλοποιηθεί εντός 8 μηνών ενώ το συνολικό κόστος μαζί με τα συνοδά έργα θα φτάσει στα 62,9 εκατομμύρια ευρώ.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης